Select Page

Wat kost een schoorsteenveger?

Een schoorsteenveger is iemand die de schoorsteen onderhoudt. Een belangrijke functie, want als er teveel roet in de schoorsteen zit kunnen er problemen ontstaan. Om de zoveel tijd is het dan ook handig om een schoorsteenveger in te schakelen.  

Schoorsteenveger inschakelen

Een centraal stooktoestel bestaat uit een schouw en schoorsteen. Volgens de wet moet je altijd een erkende schoorsteenveger inschakelen om het te laten reinigen. Hij namelijk over de juiste ervaring, kennis en materialen. Bovendien wil de verzekering graag weten wanneer je het stooktoestel hebt laten reinigen. Er kunnen problemen ontstaan met de verzekering wanneer er brand is geweest, en als blijkt dat dit veroorzaakt is door slecht onderhoud. Als bewijs voor de reiniging heb je een zogeheten ‘attest’ nodig. Alleen een vakman kan deze uitschrijven.

 

Prijs van een schoorsteenveger

De exacte prijs van een schoorsteenveger is niet precies vast te stellen. Dit hangt namelijk af van diverse factoren. Denk bijvoorbeeld aan de locatie, maar ook het aantal rookkanalen en het type reiniging dat moet worden toegepast. Ook de vervuilingsraad speelt een rol bij de uiteindelijke prijs.  Ga er vanuit dat je voor het reinigen en onderhouden van de schoorsteen tussen de 50 en 100 euro per rookkaneel kwijt bent. De prijs ligt hoger wanneer je schoorsteen ernstig verontreinigd is.  Denk bijvoorbeeld aan veel roetresten en/of vogelnestjes. Je kunt dan ook beter regelmatig onderhoud laten plegen, omdat de kosten na verwaarlozing veel hoger liggen.

 

Bijkomende kosten

Het schoonmaken van een rookkanaal kost tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van de hoeveelheid werk dat moet worden verricht. Een tip is om meerdere rookkanalen tegelijkertijd te laten reinigen. In dat geval ligt de prijs gemiddeld gezien lager. Bovendien geeft de schoorsteenveger soms een mooie korting. Bespreek de mogelijkheden altijd even met elkaar voordat de reiniging begint.  Wellicht is er al sprake van een onderhoudscontract. Vaak ben je in dit geval al iets goedkoper uit. Hou daarnaast rekening met de volgende kosten:

– Volledige reiniging van het stooktoestel + schoorsteen (soms verplicht): 75 tot 150 euro. – Inspectie met de camera. De schoorsteenveger wil graag eerst de situatie in ogenschouw nemen. Deze controle met een camera kost rond de 100 euro. – Vervoerskosten. Ook deze kosten zijn niet precies vast te stellen, omdat ze afhangen van de afstand tot je woonplaats. De meeste schoorsteenvegers rekenen ongeveer 0,5 cent per kilometer.  

Veiliger en efficiënter

Er zijn verschillende redenen waarom je een schoorsteen regelmatig moet reinigen. Zo verhoogt het de veiligheid in huis, omdat je met roet en vuur te maken hebt. Bij een schone schoorsteen is de kans op brand een stuk kleiner. Bovendien stook je met een gereinigde schoorsteen veel efficiënter. Daardoor dalen je stookkosten en ontvang je een minder hoge energierekening. Ook belangrijk is het feit dat een goed gereinigde schoorsteen minder giftige stoffen uitstoot. Dit is een stuk beter voor het milieu en je eigen gezondheid.