Select Page

Welke soorten dakbedekking zijn er?

Er bestaan verschillende soorten dakbedekkingen.  Zo heb je onder andere de keuze uit bitumen, PVC en EPDM. Bovendien is er ook nog eens een onderscheid tussen platte en hellende daken. Door het grote aanbod zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Hopelijk hebt de volgende informatie je op weg bij het maken van de juiste keuze.

 

De keuze voor bitumen

Voor het kiezen van de juiste soort dakbedekking kun je het beste even goed gaan zitten. Beslis aan de hand van jouw type woning welk dak het meest geschikt is. Heb je bijvoorbeeld een plat dak en een vrij laag budget? Dan is bitumen wellicht de beste keuze. Dit type dakbedekking is milieuvriendelijk en heeft een vrij lange levensduur. Wel is het door het platte oppervlakte minder goed bestand tegen zware weersomstandigheden. De kans op lekkage na een flinke regenbui is bij een plat dak iets groter dan bij een hellend dak. Dit komt door het feit dat het regenwater minder snel weg kan stromen.

 

Populaire dakbedekking

Bitumen is de meest voorkomende dakbedekking in Nederland. Het is ook wel bekend onder de naam ‘dakleer’ of ‘roofing’. Bitum heeft zijn populariteit mede te danken aan het sterke materiaal dat goed bestand is tegen het grillige Hollandse weer. Een andere populaire vorm van dekbedekking is PVC. PVC wordt gemaakt van kunstof, en biedt exact dezelfde voordelen als bitumen. Het enige verschil is dat er ook een witte variant beschikbaar is. Deze variant dakbedekking is nóg beter tegen hoge temperaturen en schadelijke UV-straling bestand.

 

EPDM past helemaal bij deze tijd

EDPM wint als dakbedekking steeds meer aan populariteit.  Je komt het tegenwoordig op steeds meer daken tegen. Het is gemaakt van synthetisch rubber, en daardoor zeer elastisch. Het voordeel van dit materiaal is dat het goed bestand is tegen hitte en kou. Bovendien heeft EPDM een lange levensduur van een jaar of 40.   Eventueel zou je bovenop de EPDM een zogeheten ‘groendak’ kunnen plaatsen. Dit houdt in dat je allerlei planten, struiken, mossen en grassen op het dak plaatst. Het verlengt de levensduur van de dakbedekking wel 50 tot 60 jaar! Dit komt door het feit dat de groene laag het dak beschermt tegen slechte weersomstandigheden. Bovendien past een groen dak helemaal bij deze tijd, waarin duurzaamheid voorop staat. Overigens kun je een groendak ook prima op een hellend dak plaatsen.

 

Hellende daken

In een gemiddelde Nederlandse straat vind je veel hellende daken. Het ziet er mooi uit, en heeft ook nog eens een lange levensduur. Dakpannen van klei, beton en leien komen verreweg het vaakste voor. Ook metaalplaten en rieten daken doen het echter goed. Dakpannen hebben als voordeel dat je ze in allerlei kleuren en maten kunt aanschaffen. Bovendien verkleuren de dakpannen erg weinig, en zijn ze ook nog eens milieuvriendelijk. Wat betreft dakpannen heb je de keuze uit de volgende 3 soorten:

– Kleidakpannen. Je hebt de keuze uit diverse kleuren, en het dak heeft een vrij lange levensduur van 50 tot 100 jaar.
– Betonnen dakpannen. Deze dakpannen zijn zeer eenvoudig te plaatsen. Nadeel is wel de kortere levensduur van ongeveer 30 jaar.
– Leien dakpannen. Mensen kiezen voor deze dakpannen vanwege de mooie en natuurlijke uitstraling. Eventueel zijn er ook iets goedkopere varianten van bitumen en kunststof verkrijgbaar. De levensduur is een jaar of 40.

 

Metaalplaten en rieten daken

Metaalplaten en rieten daken vormen het alternatief voor de populaire dakpannen. Met name dakpannen van metaal zijn op dit moment erg in opkomst. Metaal heeft namelijk een zeer lange levensduur. Ook is het vrij eenvoudig te plaatsen en gemakkelijk in onderhoud. Metalen dakbedekking past perfect bij moderne huizen, zoals nieuwbouwoningen. Daarbij heb je de keuze uit dakpannen van aluminium,  zink en koper. Zink en koper hebben een levensduur van respectievelijk 100 en 80 jaar! Sit komt door het feit dat ze weinig buigzaam zijn en goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Aluminium gaat van de drie soorten metaalplaten het minst lang mee, namelijk 80 jaar. Met metaalplaten als dakbedekking valt je woning zeker op!

 

Rieten dak

Tenslotte hebben we nog het rieten dak. Het geeft een woning een luxe uitstraling. Enige nadeel is wel dat regenwater er niet gemakkelijk op wegstroomt. Bij het aanleggen van een rieten dak moet het een hellingshoek van minimaal 45 graden hebben. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het riet gaat rotten of vergaat! Een rieten dak heef dan ook meer controle en onderhoud nodig dan gewoonlijk. Aan de andere kant creëer je er een unieke woning mee.

 

Prijzen van dakbedekking

De vraag is hoeveel je betaalt voor bovenstaande daken? De exacte prijs van een dakbedekker is niet precies vast te stellen. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het dak en het soort dakbedekking dat je wenst. In de factuur rekent de dakbedekker niet alleen de werkzaamheden, maar ook de arbeidskosten en het schoonmaken van de ondergrond mee. Ook het verwijderen en afvoeren van oude dakbedekking wordt bij de kosten opgeteld.  Onthoud bij het zoeken naar een geschikte dakdekker het volgende gemiddelde kostenplaatje:

Soort dak Gemiddelde totaalprijs per m2
Koper 120 euro
Riet 100 euro
Zink 80 euro
Aluminium 75 euro
Kleidakpannen 60 euro
Groendak 55 euro
PVC 55 euro
EPDM 50 euro
Bitumen 45 euro

Kostenplaatje

Stel je voor dat je in een rijtjeshuis woont met een hellend dak. Gemiddeld heeft deze een oppervlakte van 100 vierkante meter. Als je dit bij elkaar optelt kom je uit op een gemiddeld bedrag van 6500 euro voor het laten bedekken met dakpannen. Bij andere soorten dakbedekking ben je vaak iets duurder uit. De keuze is uiteindelijk aan jou.