Select Page

Energieprijzen trend

Iedereen met een variabel energiecontract kijkt ieder half jaar weer uit naar de bekendmaking van de nieuwe energieprijzen voor het komende halfjaar. Het bekendmaken van deze nieuwe energieprijzen vindt altijd plaats per 1 juli en per 1 januari van een jaar en zijn variabel. De reden dat deze variabel zijn is dat de prijs wordt bepaald door drie onafhankelijke instanties namelijk de energieleveranciers, de overheid en de netbeheerder. Geen van drie hebben zij invloed op elkaar en bepalen zij hun prijs vanuit hun eigen belangen. Het is dan ook niet zo vreemd dat er rondom de halfjaarlijkse vernieuwing van de energieprijzen altijd veel gespeculeerd wordt over wat de prijzen zullen gaan doen en men probeert om een hier een trend en ontwikkeling in te ontdekken. De verwachte trend voor 2019 is dat de prijsstijging zoals die heeft plaatsgevonden in 2018 zal worden voortgezet in 2019.

De trend

Deze verwachte trend is niet zomaar een schatting, maar gebaseerd op een aantal gemakkelijk te verklaren ontwikkelingen. De overheid heeft namelijk besloten om ook voor 2019 de energiebelastingen verder te verhogen. Het gaat hierbij dan om de Energiebelasting en de Opslag Duurzame Energie. In onderstaande grafiek ziet u deze trend nader toegelicht. Op de y-as ziet u het jaartal en op de x-as staat het bedrag in Euro’s aangeduid. De blauwe balken geven het verschil in prijs ten opzichte van het jaar ervoor aan. In deze bedragen is uitgegaan van een huishouden met een gemiddeld energiegebruik per jaar (1.500 m3 gas, 3.500 kWh stroom)

De drie prijsbepalende partijen

Het staat dus al vast dat de energieprijzen ook in 2019 verder zullen stijgen. Jaarlijks kan dit voor een gemiddeld huishouden weer een toename van E110,00 betekenen. Deze prijsverhoging wordt , onafhankelijk van elkaar, tot stand gebracht door de drie betrokken partijen: de overheid, de energieleveranciers en de netbeheerder.

 

  • De overheid: Ongeveer E68,00 van de totale prijsstijging van E110,00 zal worden veroorzaakt door de verhoging van de belastingen op energie door de overheid. Doel van de overheid om de energiebelastingen nog verder te verhogen is om extra geld te verkrijgen om te investeren in het opwekken van duurzame energie. Dit is noodzakelijk omdat de fossiele brandstoffen op den duur op zullen gaan raken en er dan voldoende alternatieven beschikbaar moeten zijn om in onze energiebehoefte te kunnen blijven voorzien. Daarnaast wil de overheid met het treffen van deze belastingmaatregelen de consument min of meer dwingen om kritisch naar zijn energiegebruik te kijken en dit energiegebruik waar mogelijk te verminderen.
  • De energieleverancier: Ook de energieleveranciers zullen naar verwachting hun prijzen in 2019 weer verder verhogen. In 2018 verhoogden deze hun prijzen al met gemiddeld E30,00 per jaar. De energieleveranciers worden bij het bepalen van hun prijzen met name beïnvloed door de markt en het verschil tussen de vraag naar energie en het beschikbare aanbod.
  • De netwerkbeheerder: Een reden voor het verhogen van de prijzen door de netwerkbeheerders kan zijn dat de transportkosten gestegen zijn, maar ook een verandering in de aansluitkosten of de meterhuur. In 2018 verhoogden de netwerkbeheerders hun prijzen met gemiddeld E12,00 per jaar.

De trend voor na 2019

Toch is bovenstaande grafiek ook wel enigszins misleidend. De trendlijn in deze grafiek geeft immers aan dat de energieprijzen de komende jaren met meer dan E200,00 ten opzichte van het jaar ervoor zullen gaan stijgen. Hoewel het al wel vaststaat dat de overheid de energiebelastingen nog zeker tot en met eind 2019 zal blijven verhogen, is het niet gezegd dat de prijzen ook werkelijk volgens de trendlijn in de grafiek zo dramatisch verhoogd zullen worden. Naast de overheid hebben ook   de energieleveranciers en de netwerkbeheerders invloed op het bepalen van de uiteindelijke energieprijs. Waarschijnlijk zal het prijsverschil in 2019 ten opzichte van 2018 al een stuk minder hoog zijn. Bovendien moet vooral niet vergeten worden dat er op dit moment niets anders mogelijk is dan te speculeren naar de prijzen voor 2019 en de verdere toekomst en dat er dus nu nog niets met zekerheid te zeggen is. Het is en blijft altijd een kwestie van afwachten.

Tips om uw energieprijzen te verlagen

Ook al staat nog niet precies vast met hoeveel de prijzen zullen gaan stijgen in 2019, dát ze zullen gaan stijgen is iets waar we met vrij grote zekerheid vanuit kunnen gaan. Helaas heeft u als consument geen invloed op de belastingverhogingen die de overheid doorvoert, maar er zijn wel andere manieren waarop u mogelijk kunt besparen op uw energiekosten. Wij geven u hier graag enkele tips.

 

  • Energieprijzen vergelijken: de prijs die u voor energie moet betalen kan per energieleverancier behoorlijk verschillen. Het kan maar zo zijn dat uw huidige energieleverancier voor u niet meer de voordeligste is. Onderzoek doen naar en het vergelijken van de prijzen en aanbiedingen van andere energieleveranciers kan ervoor zorgen dat u de overstap kunt maken naar een goedkopere energieleverancier.
  • Zelf uw energieverbruik terugdringen: Het is altijd goed om ook eens kritisch uw woning en gedrag te bekijken als het gaat om het jaarlijkse energiegebruik. Zo loont het vaak al enorm als u de verwarming voortaan altijd een graadje lager zet. Ook kunt u behoorlijk besparen als u zoveel mogelijk gebruik maakt van het daltarief, dit geldt zeker voor het gebruik van grote apparaten die veel stroom gebruiken als de vaatwasser, wasdroger en de wasmachine. Maak het, indien mogelijk, bijvoorbeeld tot een gewoonte om uw vaatwasser ‘s nachts te laten draaien en uw was zoveel mogelijk in het weekend weg te werken.

Het treffen van grotere, energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van uw woning worden in de meeste gevallen gedeeltelijk door de overheid gesubsidieerd. Informeer hier eens naar. Ook het vervangen van uw oude CV-ketel door een nieuwe HR-ketel, het plaatsen van zonnepanelen of het plaatsen van een warmtepomp zijn stuk voor stuk maatregelen die u een flinke besparing op uw energierekening zullen opleveren.

 

Offertes vergelijken

Als u benieuwd bent geworden naar de prijzen en aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers en deze graag eens zou willen vergelijken met bijvoorbeeld uw huidige energieleverancier, dan bent u bij ons aan het juiste adres. U kunt hier gratis en vrijblijvend gebruik maken van onze onafhankelijke vergelijkingstool en zo in een mum van tijd zien welke energieleverancier u de beste prijzen kan bieden!