Select Page

Kat verhuizen


Verhuizen is een stressvolle gebeurtenis in een mensenleven. Waar niet altijd bij stilgestaan wordt is dat een verhuizing ook van grote invloed is op een kattenleven. Katten zijn stressgevoelige dieren en ook zij ondervinden dus veel stress van een verhuizing naar een andere woning. Wij geven u op deze pagina graag wat tips hoe u het beste met uw kat om kunt gaan tijdens en na de verhuizing.

 

Pas goed op dat uw kat niet wegloopt


Hecht een hond zich vooral aan zijn baasje, een kat hecht met name aan zijn leefomgeving. Natuurlijk is een kat ook zeer gesteld op zijn of haar baasje, maar zijn gevoel van veiligheid onttrekt hij toch met name uit zijn woonomgeving.

Het is dan ook niet zo gek dat een kat enorm van slag raakt als hij plotseling uit die veilige, vertrouwde leefomgeving weggehaald wordt en belandt in een nieuwe woning. Het is een bekend verschijnsel dat verhuisde katten na een verhuizing proberen terug te lopen naar hun oude woning. Om stress bij uw kat zoveel mogelijk te verminderen kunt u het beste even contact opnemen met de dierenarts. Door de stress bij uw kat zoveel mogelijk weg te halen vermindert u het risico dat uw kat weer op zoek zal willen gaan naar zijn vertrouwde omgeving.

 

Voor de verhuizing


Richt in het nieuwe huis een speciale kattenkamer in waar uw kat tot rust kan komen en op zijn gemak kan wennen aan de nieuwe omgeving. Leg hier zijn oude spulletjes en speeltjes ook neer. Uw kat zal de geur herkennen en zich hierdoor sneller vertrouwd voelen in de nieuwe omgeving. Plaats eventueel wat stress reducerende middelen in de kattenkamer, bijvoorbeeld Bach bloesems of halfedelstenen. Belangrijk is het om uw kat in ieder geval drie weken binnenshuis te houden. Controleer dus of alle ramen en deuren van de ruimte goed gesloten zijn.

 

Tijdens de verhuizing


Vervoer uw kat in een speciaal kattenreismandje en neem al zijn spulletjes als de krabpaal, speeltjes, kattenbak en voerbakjes in één keer mee. Neem de kat altijd mee in uw eigen auto, absoluut nooit in de verhuiswagen! Aangekomen in uw nieuwe huis is het belangrijk dat u uw kat niet meteen alleen laat en hem of haar even geruststelt. Houd de ruimte afgesloten en zorg ervoor dat er ook niemand zomaar de kamer binnenkomt. Hoe druk u het ongetwijfeld ook zult hebben met de verhuizing. ga wel af en toe even kijken bij uw kat om even een aai over zijn bolletje te geven.

Let goed op dat uw kat niet uit de kamer kan ontsnappen. Het verkennen van de rest van de woning is iets voor een later tijdstip.

 

Na de verhuizing


Als de verhuizing achter de rug is en de rust enigszins weergekeerd is is het tijd voor de kat om op zijn gemak de rest van de woning te gaan verkennen. Dit zal in het begin nog veel stress bij hem opleveren. Houd er daarom rekening mee dat uw kat zich wellicht zal proberen te verstoppen in nauwe ruimtes. Zorg voor vaste plekken voor het kattenvoer en de kattenbak. Dit helpt de kat om sneller vertrouwd te raken in de nieuwe woning. Houd de buitendeur minimaal 3 weken goed gesloten! Als uw kat in deze periode ontsnapt is de kans heel groot dat deze nog onvoldoende gewend is aan zijn nieuwe woonomgeving en zal proberen terug te lopen naar zijn vertrouwde woonomgeving.

 

Naar buiten


Het is verstandig om bij de dierenarts even te laten controleren of alle vaccinaties nog in orde zijn. Daarnaast raden wij aan om uw kat tijdens dit bezoek direct te laten chippen. Mocht uw kat toch besluiten om weg te lopen, dan is hij in ieder geval een stuk makkelijker terug te vinden. Ga voordat u uw kat buiten los laat lopen bij voorkeur eerst een rondje door de buurt lopen met uw kat aan een riempje.

 

Verhuizen naar het buitenland


Bedenk u dat als u uw kat mee wilt nemen naar het buitenland daar het één en ander bij komt kijken. Zo hanteren sommige landen een quarantaine wetgeving. Deze wetgeving houdt in dat uw kat op de luchthaven een tijdje geïsoleerd wordt en zijn gezondheid gecontroleerd wordt. Ook voor landen waar geen quarantaine plicht geldt heeft u te maken met regels, bijvoorbeeld bepaalde inentingen die uw kat aantoonbaar gehad moet hebben. Kijk voor meer informatie over verhuizen met uw huisdier naar het buitenland op de website van de rijksoverheid.

 

Meer informatie


Er komt veel op u af bij een verhuizing. Onze onderstaande pagina’s kunnen u helpen bij het houden van het overzicht gedurende het verhuisproces: