Select Page

Energielabel

Om mensen meer bewust te maken van de invloed van hun dagelijks energieverbruik op het milieu is het energielabel in het leven geroepen. Deze bewustwording was hard nodig, omdat het milieu aardig wat te verduren heeft van onze leefgewoontes. In 1995 werd het eerste energielabel al door de Europese Unie ingevoerd. In de loop der jaren is dit energielabel steeds meer geëvolueerd. Sinds 2008 is het energielabel niet meer alleen van toepassing op elektrische apparaten en auto’s, maar ook op woningen. Over wat het energielabel nou precies inhoudt en waarom dit zo belangrijk is vertellen wij u graag meer op deze pagina.  

Energielabel is verplicht

Het is allereerst belangrijk om te weten dat het energielabel vanuit de EU verplicht wordt opgelegd. Het doel hiervan is het stimuleren van energiebesparende maatregelen. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende energieklassen voor niet alleen elektrische apparaten en auto’s, maar ook voor woningen. De energieklassen lopen van A+++ (groen) tot G(rood), waarbij A+++ de meest energiezuinige en G de minst energiezuinige klasse is. Door het energielabel van uw woning te verbeteren kunt u besparen op uw energiekosten en kunt u bovendien vaak aanspraak maken op een subsidie. Zo draagt u dus niet alleen uw steentje bij aan de ontlasting van het milieu, maar profiteert u zelf ook van financieel voordeel. Bovendien vergroot een beter energielabel de duurzaamheid van uw woning.  

Energielabel van elektronische apparaten

Het energielabel op elektronische apparaten wordt al een behoorlijke tijd toegepast. Alle elektronische apparatuur die veel energie (kunnen) verbruiken zijn inmiddels voorzien van een energielabel. Dit geldt in ieder geval voor grote apparaten zoals wasmachines, drogers, vaatwasmachines, koel-en vrieskasten, ovens, airco’s en televisies. Maar ook kleinere energieverbruikers zoals lampen en strijkijzers zijn tegenwoordig netjes voorzien van een energielabel. Zo weet u dus, als het gaat om het energieverbruik, altijd waar u aan toe bent als u een elektrisch apparaat koopt.   De energiezuinigheid van een apparaat wordt door de fabrikant aan het apparaat toegekend. Dit doet hij aan de hand van een aantal factoren en metingen die worden uitgevoerd. Op basis van deze bevindingen wordt een bepaalde vergelijking uitgevoerd. De overheid controleert op haar beurt vervolgens of de fabrikant wel de juiste gegevens heeft opgegeven en of de winkelier wel het passende energielabel op het apparaat heeft aangebracht.  

Energielabel van een woning

Sinds 2015 heeft iedere woningeigenaar een energielabel voor zijn/haar woning toegekend gekregen. Vanaf 2015 is het voor de eigenaar verplicht om dit energielabel kenbaar te maken aan de eventuele volgende bewoners. Deze verplichting geldt zowel voor de verhuur als voor de verkoop van een woning. De huiseigenaar moet in alle gevallen het energielabel kunnen tonen. Dit energielabel geeft namelijk de energiezuinigheid van een woning weer en stelt de nieuwe bewoner (huurder of koper) in de gelegenheid om een inschatting te kunnen maken van hun te verwachten energiekosten. Vanzelfsprekend zal een woning met een hoog energielabel voor met name kopers een groot pluspunt zijn aan een woning.   Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Dit betekent dat er iedere 10 jaar een nieuw energielabel aangevraagd moet worden. Eerder aanvragen mag altijd. Dit is bijvoorbeeld erg interessant wanneer u isolerende maatregelen aan uw woning hebt aangebracht en daarmee het energielabel dus verbeterd is. U bent dan uiteraard niet verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen, maar het kan u als woningeigenaar wel financieel voordeel opleveren en is om die reden dan ook wel aan te raden.  
De kosten van een energielabel voor uw woning
Ondanks dat het aanvragen van een energielabel voor u als huiseigenaar verplicht is, komen de kosten van deze aanvraag wel voor uw eigen rekening. Een expert zal uw woning inspecteren en voorzien van een energielabel. Als het gaat om een eerste labeling van uw woning dan bedragen de kosten gemiddeld ongeveer €200,-. Wanneer u uw woning tussentijds opnieuw wil laten labelen, bijvoorbeeld omdat u isolerende maatregelen heeft getroffen, kost dat tussen de €50,- en €75,-. Verschillende factoren kunnen overigens van invloed zijn op de prijs van het energielabel. Denk daarbij dan bijvoorbeeld aan de omvang van uw woning.  
Wie stelt het energielabel op?
Het opstellen van een energielabel voor uw woning dient altijd te gebeuren door een gecertificeerde adviseur. Deze adviseur moet gecertificeerd zijn volgens de Beoordelingsrichtlijn BRL 9500-01. Alleen een energielabel dat is afgegeven door een dergelijke adviseur wordt erkend als een rechtsgeldig energielabel.  
Het energielabel van uw woning verbeteren
Zodra u uw woning van een energielabel heeft laten voorzien heeft u aan uw wettelijke verplichting voldaan. Na 10 jaar verloopt dit energielabel en zal u uw woning dus opnieuw moeten laten inspecteren en labelen. Toch kan het verstandig zijn om tussentijds wat energiebesparende aanpassingen aan uw woning aan te brengen om zo uw energielabel te verbeteren. Het treffen van energiebesparende maatregelen aan uw woning is financieel aantrekkelijk om de volgende redenen:  
  • U heeft in veel gevallen recht op een subsidie voor het treffen van energiebesparende maatregelen aan uw woning.
  • U kunt (flink) besparen op uw jaarlijkse energiekosten.
  • De marktwaarde van uw woning stijgt. Een beter energielabel is niet alleen gunstiger voor de verhuur van een woning, maar draagt ook bij aan een snellere/betere verkoop.
  Door het energielabel van uw woning te verbeteren bent u er van verzekerd dat uw woning ook in de toekomst een goede marktwaarde zal behouden. Het is dan ook aan te raden om voldoende aandacht te besteden aan het energiezuinig maken van uw woning.