Select Page

Kosten dakdekker zwart

Onderhoud, reparatie en vernieuwingen aan de woning zijn over het algemeen hoge kostenposten. Het is dan ook niet zo gek dat veel mensen zoeken naar goedkope alternatieven voor het inschakelen van een professioneel bedrijf. De verschuldigde BTW maakt dat het inhuren van een professional veelal hoge kosten oplevert. Om die reden wordt steeds vaker gezocht naar een dakdekker die de klus in zijn eigen tijd, dus zwart, wil uitvoeren. Wij hebben onderzoek gedaan naar wat de kostenbesparing zoal is als u zo’n zwarte dakdekker inhuurt.

 

Een zwarte dakdekker inhuren of toch liever een witte?

Om een antwoord op die vraag te vinden zult u eerst wat meer moeten weten over de verschillen tussen een zwarte dakdekker en een witte dakdekker. Wij hebben de verschillen handig voor u op een rijtje gezet.

 

Wat wordt er afgedragen? Zwart werkende dakdekker Wit werkende dakdekker
BTW: 21% over materialen en 6% over arbeidstijd Nee Ja
Premies WW, ZVW enz. Nee Ja
Verzekeringspremie (voor ongevallen en arbeidsongeschiktheid) Nee Ja

 

U ziet in bovenstaand overzicht dat een wit werkende dakdekker veel meer kosten moet maken dan een zwartwerkende dakdekker en deze kosten aan u door zal moeten berekenen. Er zijn nog een aantal factoren van invloed op de uiteindelijke prijs. Onderstaande situaties bepalen mede de prijs:

 

  • U bent een goede klusser. Dit is zeker een pluspunt. De dakdekker werkt tenslotte  in zijn vrije tijd aan uw dak en zal uw hulp graag aannemen. Afhankelijk van de werkzaamheden en uw vaardigheden zal hij u graag aanstellen als “tweede man”. Zo bespaart u de dakdekker tijd en uzelf geld. Een win-winsituatie dus.   
  • U bent een matige klusser. Als u wel enigszins handig bent maar u ziet het niet zitten om uw dak te beklimmen, zijn er nog genoeg andere werkzaamheden die u de dakdekker prima uit handen kunt nemen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan het vrij toegankelijk maken van het pad naar het dak toe, zodat de dakdekker direct aan zijn werkzaamheden kan beginnen. Ook het zelf afvoeren van de oude dakpannen naar het milieupark is een goed voorbeeld van iets wat u zelf kunt uitvoeren.
  • U bent totaal geen goede klusser. Heeft u 2 linkerhanden of heeft u geen tijd of zin om de dakdekker te assisteren bij de klus? Dan is de beste optie om de klus gewoon volledig over te laten aan de dakdekker. U bent dan wellicht iets meer geld kwijt aan arbeidsloon, maar daar staat tegenover dat u verder ook nergens meer naar om hoeft te kijken.

 

Wat kost een zwartwerkende dakdekker?

Wij hebben bij een aantal zwartwerkende dakdekkers de prijzen voor u opgevraagd. U vindt deze prijzen in onderstaand schema:

 

Soort geleverde dienst

Werkzaam-

heden

Prijs per uur
Onderhoud door dakdekker Reinigen van dakpannen, verwijderen mos en algen, vastzetten van losrakende dakpannen 33,00
Reparatie door dakdekker Repareren van gat in dak door kapotte dakpannen of het opnieuw vastzetten van bitumen dakbekleding 378,00

 

Risico’s zwartwerkende dakdekker

Zwartwerken is voor een dakdekker niet zonder risico. Een als ZZP werkende dakdekker zal hier dan ook niet zo om staan te springen. Een dakdekker in loondienst bij een dakdekkersbedrijf zal eerder bereid zijn om in zijn vrije tijd nog wat zwart bij te klussen. Voor beiden geldt echter dat de risico’s die kleven aan zwart werken niet onderschat moeten worden. Wij hebben de twee belangrijkste risico’s voor u op een rijtje gezet.

 

  • De dakdekker is niet verzekerd tijdens het zwartwerken. Een zwartwerkende dakdekker is tijdens werkzaamheden die hij zwart uitvoert niet verzekerd tegen ongevallen en ziektekosten. Concreet gezegd betekent dit dat wanneer hij tijdens werkzaamheden op uw dak een ongeval oploopt en daardoor een tijd niet kan werken, hij geen beroep kan doen op een ziektekostenverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering (en dus geen inkomsten heeft). U als consument loopt in dat geval bovendien het risico dat de dakdekker u aansprakelijk zal proberen te stellen voor dit inkomensverlies. U moet dus zelf goed afwegen of u dit risico wel wilt nemen of liever iets meer betaalt voor een witte dakdekker.
  • Risico op problemen met de FIOD. Zwartwerken is nog altijd verboden. Hier wordt streng op toegezien door de FIOD. Als de FIOD erachter komt dat een dakdekker zwart werkt wordt de boekhouding in beslag genomen wegens belastingontduiking. Dit levert hem een veelal torenhoge boete op, omdat alle zwart gewerkte uren moeten worden terugbetaald en daarbovenop een fikse boete wegens belastingontduiking.

 

De prijsopbouw

U kunt zelf behoorlijk wat invloed uitoefenen op de prijs die u uiteindelijk voor een zwartwerkende dakdekker betaalt. Onderstaande keuzes zijn daar enkele voorbeelden van.

 

 

  • Keuze 1: Inhuren via een (Pools) uitzendbureau of zelf iemand inhuren? In het laatste geval bent u zelf de opdrachtgever en is de dakdekker vrij om zijn uurtarief te bepalen. Dit uurtarief zal meestal niet veel lager liggen dan zijn uurtarief wanneer hij wit voor u zou werken. Een dakdekker die werkt voor een Pools uitzendbureau is over het algemeen wel bereid om voor een naar onze maatstaven laag uurloon te werken. Wel komen er in dit geval nog overheadkosten voor het uitzendbureau bij.
  • Keuze 2: Soort werkzaamheden. Uiteraard is dit ook van invloed op de prijs. Een schuin dak op 8 meter hoogte is een lastigere klus dan een plat dak op 3 meter hoogte. De prijzen voor werkzaamheden aan schuine daken liggen daarom doorgaans hoger dan werkzaamheden aan een plat dak.

 

 

Handige bespaartips

 

  • Vraag offertes aan.

 

 

Offertes aanvragen

Wij raden aan om altijd eerst offertes van meerdere dakdekkers aan te vragen als u gebruik wilt gaan maken van de diensten van een dakdekker. U kunt dan namelijk de prijzen goed vergelijken en uw voordeel behalen uit de onderlinge prijsconcurrentie tussen de diverse dakdekkers. Met slechts 1 klik op onderstaande button kunt u bij ons gratis en vrijblijvend offertes aanvragen van tot wel 6 dakdekkers bij u in de regio. Vervolgens ontvangt u binnen 2 werkdagen de offertes in uw mailbox, waarna u deze op uw gemak kunt vergelijken om zo tot een weloverwogen keuze te komen. Het is zeker de moeite waard om even wat tijd te steken in het vergelijken van de offertes, u kunt hier namelijk tot wel 30 procent op de kosten van de dakdekker mee besparen!