Select Page

Huisdier verhuizen

Er wordt in alle drukte van een verhuizing nog wel eens vergeten dat een verhuizing niet alleen bij ons mensen, maar ook bij onze huisdieren voor veel stress kan zorgen. Als u een huisdier heeft dat meeverhuist zult u daar dus ook zeker extra aandacht aan moeten schenken. Huisdieren als vissen, vogels en reptielen zullen zich snel aanpassen aan hun nieuwe woonomgeving, maar dit geldt helaas niet voor honden en katten. Met name katten zijn erg gehecht aan hun leefomgeving en ondervinden daarom veel stress tijdens en na een verhuizing. Voor een hond is een verhuizing ook wel een stressvolle gebeurtenis, maar een hond hecht voornamelijk aan zijn baasje. Zolang zijn baasje maar mee verhuist en hem voldoende aandacht geeft tijdens en na de verhuizing zal een hond over het algemeen sneller gewend zijn aan een nieuwe leefomgeving dan een kat. 

Gaan u en uw huisdieren binnenkort verhuizen? Lees dan onze onderstaande tips eens goed door. Ze helpen u en uw huisdier om het gewenningsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Verhuizen met een kat

Van alle soorten huisdieren heeft een verhuizing de grootste impact op een kat. Dit komt doordat een kat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hond, zich het meeste hecht aan de omgeving waarin hij woont en in mindere mate aan zijn baasje. Hierdoor loopt u bij het verhuizen van uw kat dus het risico dat de kat bij aankomst in de nieuwe woning op zoek zal gaan naar zijn oude, vertrouwde leefomgeving. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat u de kat zeker de eerste drie weken na uw verhuizing niet naar buiten laat. Ook op de dag van uw verhuizing moet u de nodige aandacht aan uw kat schenken. Richt één van uw (slaap) kamers in als speciale kattenkamer. Zo heeft uw kat weinig tot geen last van alle verhuisdrukte in en om het huis en voorkomt u ook dat uw kat in een onbewaakt ogenblik de straat op kan schieten. Zorg dat naast de kattenreismand ook de kattenbak, een slaapplekje en voer en water in de kamer aanwezig zijn, zodat uw kat zich op zijn gemak voelt. Vergeet niet om een briefje op de deur te plakken met daarop de mededeling dat de deur van de kattenkamer gesloten moet blijven.

Verhuis uw kat altijd in zijn reismandje in uw eigen auto, dus absoluut nooit in de verhuiswagen. Aangekomen in uw nieuwe woning kunt u de kat tijdelijk installeren in een slaapkamer die u wederom als kattenkamer heeft ingericht. Zorg daarbij dat alle vertrouwde spulletjes van de kat al in deze ruimte zijn vóórdat u de kat daar neerzet. Bij voorkeur blijft een vertrouwd persoon even bij de kat in de kamer om deze op zijn gemak te stellen. Zorg ook hier weer dat de kattenkamer gesloten blijft totdat de verhuizing geheel is afgerond.

 

Verhuizen met een hond

Zoals al eerder gezegd hecht een hond zich vooral aan zijn baasje en in veel mindere mate aan zijn woonomgeving. Dat maakt dat de verhuizing voor een hond over het algemeen minder stressvol is dan voor een kat. Desalniettemin is een verhuizing ook voor een hond spannend en onwennig (net zoals dat voor zijn baasje is) en heeft hij in deze onzekere periode wel wat extra aandacht nodig. Op de dag van de verhuizing doet u er goed aan om uw hond in een aparte kamer te zetten met al zijn vertrouwde spulletjes. Zo krijgt uw hond zo min mogelijk mee van alle verhuisstress en voorkomt u bovendien dat uw hond in alle hectiek per ongeluk de straat oprent. Aangekomen in het nieuwe huis kunt u om deze redenen uw hond ook hier beter nog even in een “veilige” kamer apart zetten. Geef uw hond veel extra aandacht na de verhuizing en laat hem zeker de eerste dagen nog niet alleen thuis. Uw hond heeft ook even de tijd nodig om vertrouwd te raken met zijn nieuwe leefomgeving en heeft daar de eerste dagen na uw verhuizing de veiligheid van uw aanwezigheid hard bij nodig.