Select Page

Kosten nokverhoging

Het kan maar zo zijn dat uw gezin zich in de afgelopen jaren enorm uitgebreid heeft. Hoe leuk dit ook is, het kan er wel voor zorgen dat uw huis eigenlijk wat aan de kleine kant begint te geraken. In dat geval kan het nuttig zijn om eens goed te kijken naar de mogelijkheden om de leefruimte van uw woning te vergroten. Als u in een rijtjeshuis met een schuin dak woont, heeft u daarvoor de keuze uit een aantal mogelijkheden. Een bekend voorbeeld is het laten plaatsen van een dakkapel, waarna ook de zolderverdieping veel extra ruimte biedt. Wanneer u de zolderruimte zo optimaal mogelijk wilt kunnen benutten zou u eventueel ook een nokverhoging kunnen overwegen. Dit laatste is met name een interessante optie wanneer de bovenkant van uw woning vooral bestaat uit een soort vliering.

 

Prijs van een nokverhoging

Bij een nokverhoging komt behoorlijk wat kijken. Allereerst zal het metselwerk van uw gevel hierop aangepast moeten worden. Daarnaast zal in het geval u een vliering heeft eerst de vloer verstevigd moeten worden voordat de zolderverdieping geschikt is voor bewoning.

Aan al deze werkzaamheden hangt uiteraard een prijskaartje en wij snappen heel goed dat u wel erg benieuwd bent naar wat een nokverhoging u zal gaan kosten.

Een specifieke prijs kunnen wij u hier niet zo 1-2-3 noemen, maar wij kunnen u wel een indicatie geven van enkele gemiddelde prijzen. Daarbij zijn 2 soorten nokverhogingen te onderscheiden, namelijk een eenzijdige en een tweezijdige nokverhoging. Bij een eenzijdige nokverhoging gaat het om een nokverhoging aan één kant van de woning (meestal de achterkant) en bij een tweezijdige nokverhoging wordt de nokverhoging aan beide kanten van de woning geplaatst.

In ons prijsvoorbeeld zijn wij uitgegaan van de gemiddelde breedte van een rijtjeshuis in Nederland, te weten 5 meter breed. In ons onderstaande schema vindt u een indicatie van de prijzen. Hierbij merken wij wel op dat wij er bij de prijsberekening vanuit zijn gegaan dat u de afwerking aan de binnenkant van de nokverhoging na de plaatsing zelf verzorgt.

 

Soort nokverhoging Breedte nokverhoging Totale kosten nokverhoging
Eenzijdige nokverhoging 5 meter €7.000,00
Tweezijdige nokverhoging 5 meter €14.000,00

 

Wanneer u kiest voor een eenzijdige nokverhoging is het aan te raden om deze aan de achterkant van uw woning te laten plaatsen. U voorkomt dan eventuele problemen met uw gemeente, doordat u het straatbeeld niet aantast. Bij een tweezijdige nokverhoging dient u hoe dan ook altijd eerst toestemming te vragen aan uw gemeente.

 

Prijsopbouw van een nokverhoging

Waar de totale kosten voor de nokverhoging in uw situatie uiteindelijk op zullen uitkomen, heeft u voor een groot deel zelf in de hand. Wij noemen hieronder een aantal van de te maken keuzes die een grote rol spelen bij de prijsopbouw.

 

    • Keuze 1: materiaalkeuze. Wat het gebruikte materiaal betreft heeft u de keuze uit hout, stenen en kunststof. De kostprijs wordt bepaald door het soort materiaal dat wordt gebruikt. Belangrijker bij het maken van de keuze voor het materiaal is echter het maximale gewicht dat de nokverhoging mag hebben om de stabiliteit van uw huis niet in gevaar te brengen.
    • Keuze 2: type onderhoud. Ieder van de bovengenoemde materiaalsoorten vraagt om een andere onderhoudsfrequentie. Een nokverhoging van hout geeft een warme uitstraling aan uw woning, maar u moet hierbij wel rekening houden met regelmatig benodigd onderhoud. Een nokverhoging vervaardigd uit kunststof heeft aanzienlijk minder vaak onderhoud nodig. Veelgenoemd nadeel hieraan is echter dat kunststof een aanzienlijk minder warme uitstraling aan de woning geeft dan steen en hout. Een stenen nokverhoging heeft weinig onderhoud nodig en geeft bovendien wél een warme uitstraling aan uw huis. Hierbij moet wel goed gekeken worden of het gewicht van een stenen nokverhoging wel mogelijk is voor plaatsing op uw woning.  

 

  • Keuze 3: isolatie. Als de dakdekkers toch met uw dak bezig zijn, kan het interessant zijn om van deze gelegenheid gebruik te maken en uw dak meteen goed te laten isoleren. Met name als uw woning al wat ouder is en momenteel slecht geïsoleerd is, raden wij u zelfs aan om dit te doen. Isolatie kan zowel van binnenuit als van buitenaf. Nadeel aan het laten isoleren van binnenuit is de enorme troep die dit geeft in huis. Bij het plaatsen van een nokverhoging ontstaat er een bres in de gevels. Dit geeft ruimte om isolatiemiddel in uw muren te plaatsen. Bovendien moet uw dakbedekking sowieso losgehaald worden en kunt u uw dak dus ook gelijk van buitenaf goed laten isoleren. Een goede isolatie van uw woning zorgt ervoor dat de warmte niet via uw muren, dak en ramen verdwijnt. U hoeft in de winter dan dus veel minder te stoken en bespaart zo behoorlijk op uw energierekening.   

 

  • Keuze 4: dakgoten. Bij een nokverhoging verandert de hele vorm van uw dak. Voor het mooiste eindresultaat en om het plaatje écht af te maken is het daarom aan te raden om uw dakgoten gelijktijdig met de nokverhoging te laten vervangen. Dit hoeft u niet per se een grote smak geld te kosten. Wanneer u bijvoorbeeld kiest voor PVC dakgoten kunt al voor een paar honderd euro klaar zijn. Als u uw woning graag een wat luxere uitstraling wilt geven kunt u kiezen voor dakgoten van duurdere materialen zoals zink of koper.

 

 

 

Handige bespaartips

Een nokverhoging is geen goedkope klus. Wij geven u daarom graag enkele praktische tips waarmee u kunt besparen op de kosten.

 

  • Werk de binnenkant zelf af. U zult nog wel zelf de materialen om de binnenkant netjes af te kunnen werken moeten aanschaffen, maar u bespaart zo wel enorm op de loonkosten van de dakdekker.
  • Vraag offertes aan.

 

Ook interessant: Bespaartips dakkapelprijzen

 

Offertes aanvragen

De snelste manier om te kunnen besparen op de kosten van uw nokverhoging is door offertes aan te vragen van meerdere dakdekkers en deze goed te vergelijken op prijs en kwaliteit. Met name de arbeidskosten van dakdekkers kunnen flink uiteenlopen. U kunt hier door deze eerst te vergelijken al gauw tot wel 40 procent op besparen. Door op onderstaande button te klikken kunt u met slechts één handeling eenvoudig en snel meerdere offertes van betrouwbare dakdekkers uit uw regio aanvragen. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is uw gegevens en wensen invullen op het formulier. Binnen 2 werkdagen heeft u dan, gratis en vrijblijvend, de offertes in uw mailbox. Vergelijk de offertes van de diverse dakdekkers en kies de beste deal!