Select Page

Woonaccessoires inspiratie

Het betrekken van een nieuwe woning is voor veel mensen de perfecte aanleiding om hun interieur een geheel nieuwe look te geven. Het uitzoeken en kopen van nieuwe meubels is daarbij natuurlijk de eerste stap, maar onderschat ook het effect van leuke, nieuwe woonaccessoires niet. Woonaccessoires zorgen voor de finishing touch aan uw interieur. Een nieuwe bank oogt nog completer als er een paar leuke kussentjes op liggen en kaarsen op de salontafel geven aan iedere huiskamer net even die extra gezelligheid. Wij geven u een aantal tips hoe u inspiratie voor de perfecte woonaccessoires op kunt doen.

 

Bepaal uw woonstijl

Het eerste wat u moet doen als u op zoek gaat naar woonaccessoires is het bepalen van uw woonstijl. Wat uw woonstijl is kunt u al wel een beetje aflezen aan de meubels die u heeft aangeschaft. Er zijn verschillende, uiteenlopende woonstijlen en smaak is altijd persoonlijk. De één houdt nou eenmaal erg van een strakke look, terwijl de ander juist meer houdt van een klassieke woonstijl. Daartussenin zitten nog talloze varianten. Een tegenwoordig populaire woonstijl is vintage. Deze stijl bestaat uit (eventueel tweedehands) retro meubelen. Een andere woonstijl waar steeds vaker voor wordt gekozen is de industriële stijl. Kenmerkend voor deze woonstijl is het gebruik van ruwe materialen, zoals bewerkt metaal, tafels van houten panelen of vaten en kunstzinnige lampen. De meest gekozen woonstijl is echter al jaren de landelijke stijl, welke wordt gekenmerkt door witte meubelen met houten accenten. 

Het kan nog best lastig zijn om uw eigen woonstijl te bepalen. Daarom geven wij u hier graag een aantal tips hoe u daar het beste achter kunt komen.

 

Doe een woonstijltest

Op veel websites waar u woonaccessoires kunt kopen kunt u tegenwoordig vaak eerst een woonstijltest doen. Door antwoord te geven op een aantal vragen over uw persoonlijke voorkeur en smaak kan de keuzehulp u direct aangeven wat uw woonstijl is. Het kan daarbij maar zo zijn dat uw woonstijl anders is dan de woonstijl die u voorheen altijd gekozen heeft. Niet heel gek, een mens kan tenslotte veranderen en daarmee ook zijn persoonlijke smaak. Hield u vroeger erg van een klassieke uitstraling, dan kan het toch heel goed zijn dat u zich nu meer aangetrokken voelt tot bijvoorbeeld een landelijke woonstijl. Smaak verandert met de jaren, maar blijft wel altijd persoonlijk en uniek.

 

Maak een moodboard

Het is een leuk (en handig) idee om, voordat u woonaccessoires gaat kopen, een zogenoemd moodboard te maken. Een moodboard maakt u heel eenvoudig van een groot vel papier. Plak op dit stuk papier foto’s van woonaccessoires die u tegenkomt in folders en (woon) bladen en erg leuk vindt. Op deze manier krijgt u al snel een aardig inzicht in welke kleuren en stijlen u het meest aanspreken. Aan de hand van het moodboard kunt u vervolgens op internet nog verder zoeken naar woonaccessoires naar uw smaak. Als u dit gedaan heeft, weet u veel beter waar u naar op zoek bent en kunt u meer gericht gaan zoeken in de (web) winkel. 

 

Bepaal waar u wilt gaan shoppen

Shoppen voor woonaccessoires kan op 2 manieren: online en in een fysieke winkel. Het voordeel aan shoppen in een fysieke winkel is dat u de accessoires zelf in uw handen kunt nemen en niet voor bijvoorbeeld verrassingen qua kleur of afmeting komt te staan. Een nadeel aan shoppen in een winkel is vaak dat het assortiment aan woonaccessoires meestal maar beperkt is. Uitzondering hierop zijn enkele grote woonwarenhuizen als Ikea en de Woonstore. Hier heeft u wel een ruime keuze uit allerlei woonaccessoires. 

Zoals gezegd kunt u voor het kopen van woonaccessoires ook prima terecht in één van de vele online webshops. Een webshop als Fonq heeft een uitgebreid assortiment woonaccessoires in alle prijsklassen en in allerlei woonstijlen. Dit maakt dat nagenoeg iedereen bij dergelijke webwinkels prima kan slagen voor woonaccessoires.

 

Doe online inspiratie op

U kunt ook een digitaal moodboard maken, bijvoorbeeld op Pinterest. U kunt dan gewoon kijken naar de moodboards van andere gebruikers en leuke ideetjes kopiëren naar uw eigen Pinterest. Zo heeft u uw moodboard al snel gevuld met allerlei leuke dingetjes. Wanneer u op een afbeelding klikt ziet u bovendien meteen de leverancier en de prijs van een bepaald woonaccessoire. Dit scheelt een hoop zoekwerk.

 

Richt uw huiskamer virtueel in

Via een app die u kunt installeren op uw mobiele telefoon of tablet kunt u een kamer in huis alvast virtueel inrichten. Deze app is eenvoudig te downloaden in de appstore. Ook sommige websites van woonwinkels (bijvoorbeeld Ikea) bieden de mogelijkheid om de door u beoogde woonaccessoires alvast virtueel in een lege kamer te plaatsen. Op die manier kunt u zich vast een beeld vormen van hoe het er uit zou gaan zien als u de door u gekozen woonaccessoires zou aanschaffen. Dit virtuele plaatje en de foto’s op Pinterest hebben u als het goed is voldoende inspiratie opgeleverd om de woonaccessoires te gaan kopen. Tijd om naar de winkel te gaan dus!

 

Overdaad schaadt

Het is erg verleidelijk om uw woonaccessoires groots in te kopen. Wij begrijpen dat u waarschijnlijk aangenaam verrast wordt door het grote aanbod aan leuke woonaccessoires in de winkel. Toch is ons advies om dit níet te doen. Uw huis zal er al snel een rommelige uitstraling door krijgen. Less is more, dit geldt niet in de laatste plaats voor woonaccessoires. Om uzelf te beschermen tegen impulsaankopen raden wij u daarom aan om vooraf een lijstje met benodigde woonaccessoires te maken en u dan, eenmaal in de winkel, ook daadwerkelijk aan dit lijstje te houden. Het is beter om uw geld uit te geven aan een paar mooie, wat duurdere accessoires dan aan allerlei prullaria. Van deze prullaria heeft u waarschijnlijk bij thuiskomst al spijt…