Select Page

Uitbetalen van de verzekering na een schoorsteenbrand: hoe zit het?

Het is bijzonder fijn om een schoorsteen te hebben. In de wintermaanden kun je je voor de open haard heerlijk opwarmen. Het is genieten geblazen voor de hele familie. Een schoorsteen brengt echter ook het risico van brand met zich mee. De kans op brand neemt toe wanneer je de schoorsteen niet regelmatig reinigt. Hoe zorg je ervoor dat de verzekering uitbetaald na een schoorsteenbrand?

 

Schoorsteen laten controleren

De schoorsteen maakt deel uit van de opstalverzekering. Wanneer er schade is ontstaan door brand dien je contact op te nemen met de opstalverzekeraar. Deze houdt zich bezig met brandschade, rookschade, schroeiplekken en gesmolten materiaal. Voor de geleden schade kun je een vergoeding krijgen. Tenminste, als je aan de regels van de opstalverzekeraar hebt voldaan. Het is namelijk verplicht om tenminste een keer per jaar je schoorsteen te laten controleren en te reinigen door een schoorsteenveger. Hij verwijdert zowel roetophopingen als loszittende deeltjes en vogelnestjes. De verzekeraar vraagt om een zogeheten ‘attest’, wat bewijst dat de schoorsteenveger op bezoek is geweest.

Voorkom brand

Sommige schoorstenen zijn vrij oud. De toevoer is er vaak minder goed, waardoor de kans op brand toeneemt. Ook branden deze kachels vaak op kolen, olie of hout. Roet hoopt zich op doordat er in de luchtdoorgang allerlei brandbare deeltjes ophopen. Je kunt dit voorkomen door een moderne kachel aan te schaffen en door regelmatig onderhoud te laten plegen.

 

Inboedelverzekering

Zowel bij het kopen als huren van een huis is het verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Deze vergoedt alle schade die na een brand of een ander ongeluk is ontstaan. Op het internet kun je vrij eenvoudig inboedelverzekeringen vinden. Vergelijk deze met elkaar op prijs en kwaliteit, zodat je uiteindelijk de keuze maakt die bij je past.