Select Page

Energieprijs 2019

Hieronder vindt u de energieprijzen voor 2019. Het is verstandig om deze energieprijzen goed met elkaar te vergelijken. Door de prijzen met elkaar te vergelijken kunt u namelijk tot wel 450,- besparen op uw jaarlijkse energierekening.

Vergelijken van de energieprijzen

Het vergelijken van de energieprijzen is gelukkig niet zo’n lastige klus. U kunt de prijzen van alle voor uw adres beschikbare energieleveranciers namelijk in één keer aanvragen met behulp van onze handige energievergelijker. Het werkt heel simpel: vul de gevraagde gegevens zo goed mogelijk in, zodat de energievergelijker een realistische berekening van de energieprijzen voor u kan maken. Enkele belangrijke zaken voor het berekenen van de prijzen zijn uw woonplaats, of u een enkele of dubbele meter heeft en hoeveel stroom en/of gas u opwekt. Daarnaast kunt u nog een keuze maken voor wel of geen duurzame energie. U kiest dan voor energie die wordt opgewekt door windmolens of door zonnepanelen. Wat gas betreft kunt u kiezen voor CO2 gecompenseerd gas.  

Soort energie contract

Geef in de energievergelijker ook aan welk soort contract u wenst. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een éénjarig contract, maar een driejarig contract behoort meestal ook tot de mogelijkheden. Wilt u nergens aan vastzitten? Dan kunt u ook kiezen voor een contract dat per direct opzegbaar is. Naast de contractduur kunt u ook aangeven of een vast tarief of een variabel tarief uw voorkeur heeft. Tenslotte kunt u ook uw voorkeur voor een bepaalde energieleverancier aangeven door het juiste logo aan te vinken.

Checklist

Stap 1: Wel of niet overstappen naar een andere energieleverancier? Veel mensen denken ten onrechte dat zij bij een verhuizing ook direct verplicht zijn om een nieuw energiecontract af te sluiten. Dit is echter lang niet altijd noodzakelijk, soms kunt u uw oude contract gewoon meeverhuizen naar uw nieuwe adres. Daarbij zijn wel een aantal aandachtspunten belangrijk waar u rekening mee moet houden. U kunt meer informatie over deze aandachtspunten lezen op onze pagina checklist overstappen energie.

Energieprijzen vergelijken voor uw bedrijf? Wilt u niet als particulier, maar als eigenaar van een bedrijf de energieprijzen vergelijken? Kijk dan op één van onze onderstaande pagina’s:

  • MKB Energie
  • BV Energie
  • VOF Energie
  • ZZP Energie
  • Stichting Energie

Bekendmaking energieprijzen

Ieder jaar op 1 januari en 1 juli worden de nieuwe energieprijzen bekendgemaakt. De prijzen worden vastgesteld op basis van vraag en aanbod en zijn om die reden dan ook variabel. Als de vraag naar energie groter is dan het aanbod zullen de prijzen stijgen. Andersom zullen de prijzen dan waarschijnlijk dalen. Ook door de overheid genomen besluiten over bijvoorbeeld de hoogte van de btw, een verhoging of een verlaging van de energiebelastingen en andere overheidsheffingen zijn van invloed op de prijsbepaling. Als laatste speelt ook de energieleverancier zelf een rol bij het bepalen van de prijzen. Deze kan bijvoorbeeld besluiten om voor een volgende periode de transportkosten te verhogen of verlagen. Het is daarom altijd lastig in te schatten wat de energieprijzen voor een volgend jaar zullen gaan worden.

Energieprijzen in de afgelopen jaren

Het is erg lastig om aan de hand van de energieprijzen van de afgelopen paar jaar een exacte voorspelling te doen voor de energieprijzen de komende jaren. Wel zit er een bepaalde ontwikkeling in de prijsopbouw over de afgelopen jaren. Die ontwikkeling laat een stijging van de energieprijzen zien in de laatste 2 jaar en de verwachting is dat deze trend zich voortzet. Wij hebben de ontwikkeling van de energieprijzen sinds 1 januari 2015 voor u in onderstaande tabel gezet. Alle prijzen zijn de gemiddelde energieprijzen op jaarbasis, inclusief btw. Hierbij is men uitgegaan van een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 1500 en een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh.

Jaartal Energieprijzen
Per 1 januari 2015 De prijzen daalden gemiddeld met €40,-
Per 1 januari 2016 De prijzen daalden gemiddeld met €50,-
Per 1 januari 2017 De prijzen stegen gemiddeld met €20,-
Per 1 januari 2018 De prijzen stegen gemiddeld met €190,-.
  
Per 1 januari 2019 De prognose is dat de prijzen gemiddeld stijgen met €150,-.

De prognose De prognose voor 2019 is dat de energieprijzen wederom flink zullen stijgen, gemiddeld zal een huishouden met een jaarlijks gasverbruik van 1500 en een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh dan ongeveer 150,- meer kwijt zijn aan de jaarlijkse energierekening. In onderstaande tabel vindt u een verklaring voor deze prijsstijging.
Uitgave Jaarlijkse stijging (inclusief btw)
Belastingen €150,-
Energiekosten nog niet bekend
Netbeheerkosten nog niet bekend
Totale stijging €150,-
Op dit moment zijn de energiekosten en netbeheerkosten voor 2019 nog niet bekend gemaakt. Wat in ieder geval wel vaststaat is dat de energierekening ook volgend jaar weer flink duurder uit zal vallen voor de meeste huishoudens als gevolg van de door de regering bepaalde stijgingen van de energiebelasting en de tarieven voor de Opslag Duurzame Energie.

Prijsopbouw

Als u uw energierekening wel eens goed bestudeerd heeft dan is het u vast opgevallen dat de energierekening voor het grootste gedeelte uit energiebelastingen bestaat en de verwachting is dat dit aandeel in de komende jaren nog groter zal worden. In de onderstaande tabel over 2018 ziet u dat de energiebelastingen stegen met 62%, de energiekosten met 27% en de netbeheerkosten met 12%.

De grootste veroorzaker van de duurder wordende energierekening is dus de jaarlijkse stijging van de energiebelastingen. Helaas heeft u op dit onderdeel van de prijs zelf geen enkele invloed, omdat deze belastingverhogingen door de overheid worden opgelegd en deze dus voor alle energieverbruikers gelden. Waar u wel op kunt besparen zijn de energiekosten en de netbeheerkosten, samen goed voor een prijsstijging van 38% in 2018. Dit kunt u op 2 manieren doen. De eerste manier is om kritisch naar uw energieverbruik te kijken en deze eventueel aan te passen. Daarnaast kunt u de prijzen van de verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en eventueel overstappen naar een goedkopere energieleverancier.

De energieprijzen in de toekomst

Niemand kan exact voorspellen wat de energieprijzen in de komende jaren zullen gaan doen. Wel is in het regeerakkoord afgesproken dat de energiebelastingen de komende jaren nog verder zullen stijgen. Wanneer er een einde komt aan deze jaarlijkse stijging van de energiebelastingen is op dit moment nog niet bekend. Deze maatregelen zijn door de regering getroffen om mensen min of meer gedwongen bewuster om te laten gaan met hun energieverbruik en om daarnaast het nemen van energiebesparende maatregelen te stimuleren. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn de verbetering van de isolatie van een woning en de aanschaf van zonnepanelen of een zonneboiler. Het geld dat dit oplevert zal de overheid steken in de verdere ontwikkeling van duurzame energie.

Tips om geld te besparen op uw energierekening

De stijgende energieprijzen zijn een goede reden om uw eigen energieverbruik eens goed onder de loep te nemen. Hoe minder u verbruikt, hoe minder last u immers zult hebben van de stijgende prijzen. Dit is bovendien niet alleen beter voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Wij geven u hieronder een paar voorbeelden hoe u kunt besparen op uw energierekening:

  • Uw energieverbruik aanpassen: de grootste besparing kunt u maken door uw energieverbruik aan te passen. Kleine aanpassingen kunnen daarbij al zorgen voor een flinke besparing op uw energiekosten. Zet bijvoorbeeld de thermostaat elke dag een graad lager dan u gewend was. Dit scheelt u op jaarbasis toch al gauw zo’n 60,-. Kijk daarnaast naar de mogelijkheden om de isolatie van uw woning te verbeteren. Ook hierbij geldt dat alle kleine beetjes helpen. Het plaatsen van tochtstrippen kan al een hoop warmteverlies tegen gaan. U kunt daarnaast overwegen om het gelijk groots aan te pakken en mogelijkheden te bekijken als het vervangen van uw beglazing door isolatieglas, het plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler, het aanschaffen van een warmtepomp en het installeren van een douche warmteterugwinning systeem.     
  • Energieleveranciers vergelijken: Dit levert een minder grote besparing op uw jaarlijkse energierekening op dan bovengenoemde aanpassingen in uw energieverbruik, maar is desalniettemin zeker de moeite waard om uw energie in te steken. Vergelijk de energieprijzen van de verschillende leveranciers en maak eventueel de overstap naar een goedkopere energieleverancier.

Energie prijzen vergelijken

Door gebruik te maken van onze handige energievergelijker kunt u snel en eenvoudig de goedkoopste energieleverancier vinden. U krijgt dan namelijk de energieprijzen voor 2019 van alle beschikbare energieleveranciers overzichtelijk op een rijtje te zien. In één oogopslag ziet u dus of u al dan niet voordeliger uit bent wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier. Deze service kost u niets en is geheel vrijblijvend. Het kan u dus alleen maar voordeel opleveren. Het zou toch zonde zijn als u daar geen gebruik van maakt?