Select Page

Kosten groendak

Een groendak is een moderne manier van dakbedekking die er niet alleen heel mooi uitziet, maar ook nog eens zeer milieuvriendelijk is. Het dak is dan begroeid met heide, mos, gras, vetplanten, bloemen of zelfs een moestuin. Een groendak is zowel mogelijk voor een schuin dak als voor een plat dak. Om deze milieuvriendelijke vorm van dakbedekking extra te stimuleren heeft de overheid geld beschikbaar gesteld om zo bij te kunnen dragen in de kosten van de aanleg van een groendak.

 

Voordelen van een groendak

Een groendak biedt meerdere voordelen. Zo heeft een groendak een luchtzuiverende werking en geeft deze veel zuurstof af aan de omgeving. Daarnaast wordt 50 procent van het regenwater opgenomen en weer teruggegeven aan de atmosfeer door het groendak. Eigenlijk werkt een groendak dus als een natuurlijke airco. Een groendak zorgt bovendien voor een natuurlijke isolatie van uw woning, waardoor u ook nog eens kunt besparen op uw energierekening.

Groendaken zijn duurzaam, gemiddeld gaat een groendak 40 jaar langer mee dan een regulier dak. Dit komt doordat een groendak door de begroeiing op een natuurlijke wijze beschermd wordt tegen negatieve weersinvloeden als direct zonlicht en regenval. U bespaart hierdoor dus ook op de onderhoudskosten van uw dak.

Een groendak geeft een mooie uitstraling aan uw woning en levert u punten op voor uw Green Building Certificering, wat de waarde van uw woning verhoogt.

Omdat een groendak veel voordelen biedt op het milieuvriendelijke vlak draagt de overheid graag haar steentje bij om de aanleg van groendaken zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dit betekent voor u dus een aanzienlijke vermindering van de kosten.

 

Kosten van een groendak

In onderstaande tabel hebben wij de kosten voor het aanschaffen van verschillende soorten groendaken voor u op een rijtje gezet. De prijzen zijn per m2 en zijn afhankelijk van de oppervlakte en de bereikbaarheid van het dak en het gewenste soort dakbedekking en beplanting.

 

Soort dak Kosten per m2 Levensduur
Extensief groendak €45 – €100 60 jaar
Intensief groendak €120 – €200 60 jaar
EPDM onderlaag €40 – €50 60 jaar

   

 

U kunt gebruik maken van onze vergelijkingstool om zo tot wel 40 procent te besparen op de kosten van uw groendak. Vul gratis en vrijblijvend het formulier in en ontvang binnen 2 werkdagen tot wel 6 offertes van lokale dakdekkersbedrijven in uw mailbox. Vervolgens kunt u op uw gemak de offertes bekijken en vergelijken en beslissen welk dakdekkersbedrijf de beste deal biedt voor uw specifieke situatie.

 

Extensief, intensief en EPDM

Wij zullen hier kort nog even de verschillen tussen de diverse groendaken uitleggen.

Een extensief groendak is niet erg zwaar en vergt weinig onderhoud. De begroeiing bestaat vooral uit mossen, kruiden, grassen en vetplanten. Een extensief groendak is door deze eigenschappen geschikt voor nagenoeg elk dak.

Op een intensief groendak is het ook mogelijk om te tuinieren. De begroeiing bestaat hier uit bomen en struiken en heeft veel onderhoud nodig. Een extensief groendak kan alleen worden aangelegd op platte daken van nieuwbouw woningen/panden.

De EPDM onderlaag biedt uw dak bescherming tegen waterschade en wortels die door het dak heen kunnen groeien.

 

Subsidie voor een groendak

De subsidie voor groendaken scheelt voor particulieren per gemeente. In de meeste gemeenten geldt dat er 50% van de kosten voor de aanleg van een groendak wordt vergoed. Bij de volgende gemeenten kunt u deze subsidie aanvragen: Amsterdam, Apeldoorn, Alphen aan de Rijn, Almelo, Amstelveen,‘s Gravenhage, Groningen, Hoorn, ‘s Hertogenbosch, Leiden, Rotterdam, Soest, Tiel, Utrecht, Zoeterwoude en Zwijndrecht.

Bent u woonachtig in een andere gemeente en wilt u graag weten of ook uw gemeente meedoet aan de subsidieregeling voor de aanleg van groendaken? Neem hiervoor dan even contact op met uw gemeente.

 

Groene lening

Naast een eventuele subsidiemogelijkheid bieden veel gemeenten nog een aantrekkelijke mogelijkheid om de aanleg van een groendak zoveel mogelijk te stimuleren, namelijk een zogeheten groene lening. U vraagt dan bij de gemeente een lening aan om het groendak te kunnen aanleggen. Voor deze groene lening betaalt u slechts een klein rentepercentage, omdat de gemeente graag ziet dat zoveel mogelijk inwoners overgaan tot de aanleg van een groendak. Voor meer informatie over een groene lening verwijzen wij u graag naar uw gemeente. Zij kunnen u alles vertellen over de financiële mogelijkheden voor een groendak.