Select Page

Kosten zonnedakpan

Soms zien we hem even niet, maar hij is er toch echt altijd: de zon.

Deze warmtebron is voor steeds meer mensen dan ook de ideale energieleverancier  voor hun woning. Het opwekken van zonne-energie is naast goedkoop bovendien een zeer milieuvriendelijke manier van energielevering. Ook dit is een vaak genoemde reden van mensen die al zijn overgestapt op zonnepanelen. Waren de zonnepanelen in hun begintijd vaak nogal lomp en zelfs lelijk te noemen, tegenwoordig is dit al lang niet meer het geval. Het is nu zelfs mogelijk om zonnepanelen dakpannen op uw dak te laten plaatsen. Zo combineert u het beste uit twee werelden: Enerzijds profiteert u van alle voordelen van zonnepanelen en anderzijds behoudt uw woning wel zijn mooie uitstraling.

Belangrijk voordeel aan zonnepanelen dakpannen is bovendien dat er geen zware installatie meer op uw dak hoeft te worden geplaatst en u ook niet bang hoeft te zijn voor wegwaaiende zonnepanelen.

 

De kosten van zonnepanelen dakpannen

Het spreekt voor zich dat u, voordat u eventueel tot de aanschaf van zonnepanelen dakpannen overgaat, wel eerst graag wilt weten wat dit u zoal zou gaan kosten. Deze kosten kunnen variëren en hangen er o.a. vanaf of u al zonnepanelen heeft. In dat geval heeft u de omvormer namelijk al staan en kunnen de zonnepanelen dakpannen hier zo op aangesloten worden.

Wij hebben voor een aantal mogelijke varianten van zonnepanelen en zonnepanelen dakpannen de kosten naast elkaar gezet. Zo kunt u op uw gemak bekijken welke variant voor u het meest aantrekkelijk is.

Wanneer het op de door een zonnepaneleninstallatie gegenereerde kracht aankomt dan wordt deze weergegeven in Wp. In onderstaand schema zijn wij uitgegaan van zonnepanelen en zonnepanelen dakpannen met een vermogen van een 3500Wp installatie.

 

Opbouw van de totale kosten Zonnepanelen Zonnepannen
Installatie €4.500,00 €13.500,00
Dakpannen, totaal 500 stuks €1.000,00 n.v.t.
Totaal €5.500,00 €13.500,00

 

Bij het bepalen van de prijs van zonnepanelen en zonnedakpannen spelen een aantal factoren een belangrijke rol. Enkele van die factoren hebben wij voor u op een rijtje gezet.

  • Kunt u de dakdekker zelf wat voorbereidend werk uit handen nemen? Zoja, dan scheelt u dit een hoop geld. In bovenstaande prijzen is het verwijderen van de oude dakpannen namelijk al meegerekend. Als u dit zelf kunt doen, wordt de prijs voor u dus een stuk lager.

 

  • Besteedt u de klus liever helemaal uit? Als u geen klusser bent en/of het niet ziet zitten om het dak op te klimmen, is het veruit de beste keuze om alle werkzaamheden uit handen te geven aan een installatiebedrijf van zonnepanelen en zonnepannen. Zo neemt u geen onnodige risico’s op schade en persoonlijke ongelukken en bent u bovendien verzekerd van een geslaagd eindresultaat. Bijkomend voordeel is dat u, mocht er onverhoopt iets misgaan bij de plaatsing, een beroep kunt doen op de garantieregeling van het installatiebedrijf.

 

 

De prijsopbouw van zonnepannen

Naast bovengenoemde factoren wordt de prijs van de zonnepannen ook bepaald door een aantal keuzes die u maakt. Wij hebben deze keuzes hieronder voor u op een rijtje gezet.

 

 

  • Keuze 1: Soort vermogen. Afhankelijk van het door u gewenste vermogen kunt u er voor kiezen om uw hele dak te laten vervangen door zonnepannen of een gedeelte daarvan. Deze keuze wordt mede beïnvloed door de mate waarin u zelfvoorzienend wilt zijn.

 

  • Keuze 2: Is het nodig om een (nieuwe) omvormer aan te schaffen? Wanneer u al zonnepanelen en daarmee dus ook een omvormer heeft, scheelt dat uiteraard in de kosten. Is uw omvormer bijna aan het eind van zijn levensduur dan is het aan te raden om bij de aanschaf van uw zonnepannen direct een nieuwe omvormer te kopen. Dit is meestal voordeliger dan wanneer u op een later tijdstip de omvormer “los” moet vervangen. Bovendien zal de nieuwe omvormer waarschijnlijk efficiënter werken dan uw oude omvormer, waardoor u ook hier uiteindelijk kosten mee bespaart.
  • Keuze 3: Type zonnepannen. Er zijn twee soorten zonnepannen verkrijgbaar. U kunt kiezen voor kleine rechthoekige zonnepannen of voor smalle, lange zonnepannen van een meter lang. Uw persoonlijke smaak is bepalend bij het maken van deze keuze.
  • Keuze 4: Geheel zelfvoorzienend dak of deels zelfvoorzienend dak? Zonnepannen zijn leverbaar tot een bepaalde sterkte. Wanneer in uw huishouden veel stroom verbruikt wordt dan zullen logischerwijs ook veel zonnepannen nodig zijn om deze stroom op te kunnen wekken. Wanneer uw dakoppervlak niet groot genoeg is om uw huishouden middels zonnepannen volledig in de behoefte aan elektriciteit te voorzien, kunt u ervoor kiezen om in ieder geval gebruik te maken van zonnepanelen om een deel van uw stroom op te wekken. Zo bespaart u op de kosten van uw energierekening en draagt u bovendien toch een steentje bij aan een beter milieu.
  • Keuze 5: Wel of geen dakisolatie laten plaatsen? Door het plaatsen van zonnepannen gaat u al flink besparen op uw energiekosten. Als de werklui toch op uw dak bezig zijn kunt u er bovendien gelijk werk van maken om uw dak te laten voorzien van een goede isolatielaag. Het laten isoleren van het dak is een klus die veel mensen liever uitstellen, omdat ze geen zin hebben in de rommel die dit geeft. Als uw dakpannen eraf gehaald zijn, vormt dit geen probleem (of excuus) meer. Van buitenaf kan het dak voorzien worden van isolatiemateriaal. Een goede dakisolatie zorgt ervoor dat de warmte in de winter niet via het dak kan ontsnappen. U profiteert dan dus niet alleen van een besparing op uw energierekening, maar ook op uw stookkosten.

 

Lees ook: zonnepanelen kosten.

 

Nuttige bespaartips

  • Informeer naar subsidies. Net als voor zonnepanelen kunt u voor het plaatsen van zonnepannen een subsidie aanvragen. Deze subsidie verschilt per provincie en per gemeente. Vergeet daarom niet om contact op te nemen met uw gemeente om deze subsidie aan te vragen. Dit scheelt u aanzienlijk in de kosten van de aanschaf en plaatsing van uw zonnepannen.
  • Vergeet niet om een vergunning aan te vragen. Deze tip is niet zozeer een tip om geld mee te besparen, maar is een nuttige tip om kosten te voorkomen. In sommige gemeentes is het namelijk verplicht om een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen of zonnepannen. Doet u dit niet en geeft de gemeente u dus geen officiële toestemming, dan zult u verplicht worden om de zonnepannen alsnog te verwijderen. Uw investering zou daarmee dan dus weggegooid geld zijn.
  • Vraag offertes aan.

 

Offertes aanvragen

De snelste manier om te besparen op de kosten van zonnepannen is het aanvragen en vergelijken van offertes bij diverse installatiebedrijven bij u in de buurt. Met name het arbeidsloon kan per bedrijf nogal verschillen en u kunt hier uw voordeel uit behalen. Vraag daarom vandaag nog offertes aan door hier uw gegevens en wensen in te vullen. Binnen slechts 2 dagen ontvangt u geheel gratis en vrijblijvend offertes van tot wel 6 installatiebedrijven bij u in de regio. Vergelijk de offertes en sluit de deal met het installatiebedrijf dat uw zonnepannen het voordeligst voor u wil komen plaatsen. Dit kan u een kostenbesparing van tot wel 30% opleveren!