Select Page

Wat kost een dakdekker?

Voor het plaatsen van diverse dakconstructies kun je een dakdekker inschakelen. Het is een ambacht dat veel kennis en ervaring vergt. Zo moeten de dakdekker verstand hebben van diverse materialen. Ook het plaatsen van het dak vergt veel tijd en aandacht.

 

Dakbedekkersbedrijf vinden

Tegenwoordig is het vinden van een geschikt dakdekkersbedrijf niet heel lastig. Op Google worden alle bedrijven die zich in de buurt bevinden vermeldt. Een tip is om de recensies over deze bedrijven altijd goed door te lezen. Eerdere klanten vertellen eerlijk of de prijs-kwaliteitverhouding in orde was.  Op die manier heb je meteen een goed beeld van een bedrijf.  Daarnaast is het handig om offertes bij verschillende bedrijven aan te vragen. Zo weet je meteen welk bedrijf voor zijn werkzaamheden teveel geld vraagt. Soms verschillen de prijzen wel 30 tot 40 procent!

Kosten dakdekker

Zowel de kwaliteit als kosten zijn belangrijk. De exacte kosten van een dakdekker zijn vantevoren niet vast te stellen. Dit is namelijk afhankelijk van het soort dak, de grootte van het dakoppervlak en de gebruikte materialen. Op basis van deze gegevens stelt het dakdekkersbedrijf een prijs per vierkante meter op. In dit handige schema vind je de gemiddelde prijzen en levensduur van diverse soorten dakbedekkingen:

Soort dak Gemiddelde totaalprijs per m2
Koper 120 euro
Riet 100 euro
Zink 80 euro
Aluminium 75 euro
Kleidakpannen 60 euro
Groendak 55 euro
PVC 55 euro
EPDM 50 euro
Bitumen 45 euro

Levensduur daken

De levensduur van de bovenstaande dakbedekkingen loopt net als de prijs uiteen. Zo gaat een duur dak, zoals van koper, over het algemeen langer mee dan een goedkoop dak. Een koper dak heeft een levensduur van maar liefst 80 jaar, terwijl een bitumen dak slechts 25 jaar meegaat. Het dak met de langste levensduur is zink, namelijk 100 jaar. Hou er wel rekening mee dat de prijzen en de genoemde levensduur een indicatie zijn. Sommige daken blijken het juist langer of juister korter vol te houden dan gedacht.

 

Groendak

Misschien heb je wel eens van bovenstaande daken gehoord, maar nog nooit van ‘groendak’. Dit is een extra laag aan mossen en planten die tegenwoordig vaak bovenop de dakbedekking wordt geplaatst. Je vindt het met name op EPDM daken. Groendak is onder andere waterdicht en nog eens zeer isolerend. Tevens hebben grote temperatuursverschillen er totaal geen vat op. Alleen maar voordelen dus!

 

Bestand tegen het klimaat

Een hogere prijs staat vaak voor kwaliteit. Zo staan de daken van koper en riet bekend om hun lange levensduur. Een goede dakdekker is de prijs meer dan waard. Deze vakman zorgt ervoor dat jouw woning jarenlang beschermt is tegen het grillige Nederlandse klimaat. Wel is het ene soort dakbedekking beter beschermd tegen invloeden van buitenaf dan andere.  Je kunt het beste voor een waterdicht dak kiezen. In dat geval is een dakbedekking van PVC of Bitumen aan te raden. Ook zijn deze daken goed bestand tegen hoge temperaturen.

 

Voordelen van platte daken

Je hebt de keuze uit zowel platte als hellende daken. Van het eerste soort zijn er met name 3 varianten erg populair, namelijk PVC, EPDM en bitumen. Bitum is het goedkoopste van de drie. De voordelen van deze daken op een rij:

– Ze zijn volledig waterdicht. De kans op lekkage is dus bijzonder klein. Dit dak is bijzonder praktisch in een land als Nederland.
– Ze zijn UV-bestendig en kunnen goed tegen verschillende temperaturen. Opvallend is dat een dak met bitumen zacht wordt bij hete temperaturen en hard bij kou. Dit heeft een negatieve invloed op de levensduur. Om dit te voorkomen kun je het beste APP of SBS toevoegen.
– Ze vergen niet ontzettend veel onderhoud. Een keer per jaar een grondige controle van PVC en Bitumen is prima. Laat daarbij het dak controleren op slijtage, mos en algen. Zo blijft het dak altijd mooi schoon. Wat dat betreft is EPDM een aanrader, omdat mos er niet op kan groeien.

 

Dakpannen of toch riet?

Het zou kunnen dat je op dit moment nog op zoek bent naar de perfecte dakbedekking voor een hellend dak. Je hebt de keuze tussen een rieten dak, metaal en dakpannen. Dakpannen zijn verreweg de goedkoopste variant. Bovendien gaan ze behoorlijk lang mee. Een rieten dak is echter een stuk origineler, omdat minder woningen dit hebben. Aan de andere kant is het risico op brand met een rieten dak wel hoger. Gelukkig zijn de meeste rieten daken tegenwoordig van uitstekende kwaliteit. Zo zijn ze net als de andere hellende daken volledig waterdicht. Zorg er wel voor dat het rieten dak een hellingshoek van 45 graden heeft, omdat het regenwater anders niet kan weg kan stromen.

 

Zorg voor goed onderhoud

Net als platte daken zijn hellende daken prima bestand tegen temperatuursverschillen. Vergeet echter niet om de daken regelmatig te controleren en van onderhoud te voorzien. Met name rieten daken zijn vrij kwetsbaar. Zorg er voor dat je om de paar jaar alle mossen, algen en planten van het dak verwijderd. Door de daken goed te onderhouden gaan ze extra lang mee.