Select Page

Verhuizen ouderen

Het verhuizen van ouderen is vaak een emotionele gebeurtenis. In veel gevallen verlaten zij het huis waar zij jarenlang, al dan niet met hun inmiddels overleden partner, hebben gewoond. Vaak gaat het bovendien om een “gedwongen” verhuizing, bijvoorbeeld doordat hun gezondheid het niet meer toelaat om zelfstandig in hun vertrouwde woning te blijven. Afscheid nemen van hun vertrouwde plek is voor veel senioren dan ook erg moeilijk en hier moet voldoende rekening mee gehouden worden. Daarnaast komen uiteraard net als bij een standaard verhuizing ook bij de verhuizing van senioren praktische zaken om de hoek kijken. De verhuizing van oudere mensen vergt dus extra aandacht. U zou daarom eventueel kunnen overwegen om de verhuizing uit handen te geven aan een daarin gespecialiseerd verhuisbedrijf. 

Stel een verhuisplan op

Om een verhuizing zo efficiënt mogelijk te kunnen laten verlopen is een goede organisatie onmisbaar. Dit geldt zeker ook voor een seniorenverhuizing. Stel daarom altijd van tevoren een duidelijk verhuisplan op. In dit verhuisplan zet u alle taken overzichtelijk op een rijtje en maakt u een planning wanneer deze moeten gebeuren. Als u ook direct een taakverdeling in het verhuisplan opneemt, weten zowel u als uw hulpkrachten wat iedereen te doen staat. Hou er bij het inschakelen van hulp ook rekening mee dat het inpakken van de inboedel voor veel senioren vaak ook een lastige taak is waar zij wel wat hulp bij kunnen gebruiken.

 

Een verhuizing naar een kleinere woning

Nagenoeg de meeste senioren verhuizen naar een kleinere woning. Dit kan een kleiner huis of appartement zijn, maar ook bijvoorbeeld een verzorgingshuis of serviceflat. In elk geval moet u er rekening mee houden dat de ruimte een stuk kleiner zal zijn en niet alle spullen mee verhuisd zullen kunnen worden. Met name als men verhuist naar een serviceflat of verzorgingshuis zullen veel grote meubels niet meer allemaal passen in de nieuwe woning. Hetzelfde geldt voor een hoop van de kleinere spullen. Maak daarom vooraf een inventarisatie van spullen die verhuisd moeten worden en spullen die weggegooid of verkocht kunnen worden.

 

Seniorenverhuizing

Niet iedereen heeft genoeg tijd om een oudere in zijn/haar omgeving goed bij te kunnen staan tijdens de verhuizing. Om de verhuizing dan toch efficiënt te kunnen laten verlopen is het een goede optie om de verhuizing uit handen te geven aan een verhuisbedrijf dat gespecialiseerd is in seniorenverhuizingen. Niet alleen zorgen zij er natuurlijk in de eerste plaats voor dat de spullen op professionele wijze worden verhuisd, zij zorgen daarnaast ook voor een goede begeleiding van de oudere tijdens de verhuizing. Omgaan met oudere mensen tijdens een verhuizing vergt over het algemeen een geduldige, begripvolle aanpak. Dit is een vaardigheid waar niet iedere verhuizer van een standaard verhuisbedrijf altijd over beschikt.

Een ander voordeel aan het inschakelen van een senioren verhuisbedrijf is dat zij nagenoeg altijd ook een montage service en installatie service aanbieden. Dit houdt in dat bij aankomst in de nieuwe woning alle meubels weer netjes in elkaar gezet worden en elektrische apparaten (bijvoorbeeld de televisie!) weer worden aangesloten. Het helpt senioren enorm in hun gewenningsproces als alles zo snel mogelijk weer bij het oude is in de nieuwe woning. Het inschakelen van een gespecialiseerd verhuisbedrijf kan daarom een goede oplossing zijn als u zelf weinig tijd vrij kunt maken voor de verhuizing van bijvoorbeeld uw (groot) ouders.