Select Page

Alles over de kosten van een schilder

Vrijwel iedere woning heeft om de paar jaar even een likje verf nodig. Dankzij het internet is het vrij eenvoudig om een geschikt schildersbedrijf in de buurt te vinden. Je zult vrij snel ontdekken dat schilderwerkzaamheden niet heel goedkoop zijn. Bovendien lopen de prijzen van schildersbedrijven soms sterk uiteen. Alles over de kosten van een schilder.

 

Waarom binnen- en buitenschilderwerk?

Het is belangrijk om je woning om de paar jaar te verven. Goed binnenschilderwerk geeft je huis namelijk een fijne sfeer. Strakke witte muren geven natuurlijk een hele andere uitstraling dan muren met beschadigingen en afgebladderd verf. Hetzelfde geldt voor de buitenkant van het huis. Een goede laag verf geeft je woning meer uitstraling, en houdt ramen en kozijnen in goede conditie.

 

Kosten van een schilder

Er bestaat geen vast tarief voor schildersbedrijven. Ze mogen zelf bepalen hoeveel ze aan jou willen vragen. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de werkzaamheden en de grootte van je woning. Ook gebruikte materialen en verfsoorten dragen bij aan de uiteindelijke factuur. De meeste schildersbedrijven rekenen in kosten per vierkante meter of per uur. Ook dit is afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden. Bij meerdere gevels of een groot plafond rekent de schilder meestal per vierkante meter. Bij werkzaamheden die meer tijd en precisie vergen is een uurloon juist handiger. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van deuren of raamkozijnen.

 

 

Verschil tussen binnen- en buitenschilderwerk

Schilderwerkzaamheden kunnen zowel binnen- als buiten plaatsvinden. De kosten zijn in dat geval niet hetzelfde. Buitenklussen zijn over het algemeen iets duurder dan binnenklussen. Dit komt door het feit dat een buitenschilder duurdere verf nodig heeft en vaak meer speciale materialen gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een steiger. Het inhuren van een buitenschilder kost 35 tot 40 euro per vierkante meter. Voor binnenschilderwerk ben je 30 tot 35 euro kwijt. Hetzelfde geldt voor de kosten per uur: 35 tot 40 euro voor binnenschilderwerk, en 40 tot 50 euro voor buitenschilderwerk. Deze kosten zijn overigens al inclusief materiaal, loonkosten en BTW. 

 

Kosten spuitwerk

Waarschijnlijk wil je de kosten voor het schilderen zo laag mogelijk houden. Gelukkig zijn er een paar manieren waarop je flink kunt besparen. Ten eerste moet de schilder zo snel en efficiënt mogelijk kunnen werken. Met name bij een uurloon bespaar je hier erg veel geld mee. Het schilderen gaat het snelste wanneer er gewerkt wordt met een spuitmachine. Met deze machine is het sauzen van een muur razendsnel gedaan.  Spuitwerk kost slechts 6 tot 10 euro per vierkante meter, terwijl voor sauswerk 10 tot 15 euro per vierkante meter wordt gerekend. 

 

Een goede voorbereiding is het halve werk

Niet alleen de schilder zelf werkt zo efficiënt en snel mogelijk. Door alvast wat voorbereidende werkzaamheden te treffen kun je de klus sneller laten verlopen. Dit scheelt de schilder erg veel werk, en jou geld. Zo kun je onder andere de oude verflaag alvast zelf verwijderen of de ondergrond alvast ontvetten en schuren. Laat wel even aan de schilder weten dat je deze voorbereidende werkzaamheden alvast zelf hebt gedaan!

 

Vergelijk offertes van schilders

Ook het wereldwijde web helpt je tegenwoordig om te besparen op schilderwerkzaamheden. Je kunt er namelijk eenvoudig bedrijven online met elkaar vergelijken. Het enige wat je hoeft te doen is het intikken van schildersbedrijven en jouw woonplaats op Google. Vergelijk de prijzen van de bedrijven met elkaar. Dit kun je doen door vrijblijvend een aantal offertes aan te vragen. Waarschijnlijk zie je grote verschillen in de totaalprijs. Deze manier van werken helpt je om de knoop door te hakken. Kies het bedrijf dat het beste past bij jouw wensen.

 

Winterseizoen

Een andere manier om te besparen is door rekening te houden met de seizoenen. Zo zijn schilderwerkzaamheden in de wintermaanden over het algemeen goedkoper dan in de zomer. In de koude maanden, van 21 november tot 21 maart, hebben schildersbedrijven namelijk minder klussen. Daardoor zijn ze bereid om soms flinke korting te geven. Soms ben je wel 20 tot 30 procent goedkoper uit!

 

Kozijnen en deuren schilderen?

De kosten van een schilder zijn zowel afhankelijk van het deel van je huis dat geschilderd moet worden, als het soort werkzaamheden. Zo is het schilderen van kozijnen en deuren over het algemeen duurder dan het schilderen van een trap. Dit komt door het feit dat er voor kozijnen en deuren meer precisie nodig is. Zo is er bij het schilderen van de kozijnen binnen- en buiten veel concentratie vereist. Afhankelijk van de hoeveelheid kost het schilderen van kozijnen 470 tot 1800 euro per vierkante meter. Deuren zijn zelfs nog duurder, namelijk 270 tot 1950 euro per vierkante meter. Het schilderen van een trap kost daarentegen ‘slechts’ 300 tot 700 euro per vierkante meter. Overigens zijn de kosten voor verf, nateriaal, loon en BTW hierin al meegerekend.

 

Kosten dakkapel schilderen?

Een dakkapel is een echte aanwinst voor je huis. Natuurlijk heeft dit onderdeel van je woning ook een likje verf nodig. Gemiddeld ben je hier 400 tot 930 euro per vierkante meter voor kwijt. De precieze kosten zijn afhankelijk van het onderdeel dat je wilt laten verven. Zo is het alleen laten schilderen van een zijpaneel en zijbalk uiteraard goedkoper dan de hele dakkapel inclusief ramen en kozijnen. Vergeet tenslotte ook niet het plafond. Zowel in de huiskamer, keuken als badkamer zorgt een strak plafond voor een betere uitstraling. Gemiddeld kost het schilderen van een plafond 220 tot 1500 euro per vierkante meter.

 

 

Ervaren bedrijf inschakelen

Voor schilderwerkzaamheden kun je het beste een zeer ervaren bedrijf inschakelen. Daardoor ben je verzekerd van kwaliteit tegen een scherpe prijs. Vakmensen besteden minstens zoveel aandacht aan de voorbereiding als de schilderswerkzaamheden zelf. Zo dient de ondergrond van muren altijd eerst grondig geschuurd en schoongemaakt te worden. De verflaag hecht zich namelijk beter wanneer vlekken en andere oneffenheden van de ondergrond zijn verwijderd.

Maak duidelijke afspraken

Je zult merken dat het inschakelen van een ervaren schildersbedrijf zijn vruchten afwerpt. Zowel het binnen- als buitenschilderwerk ziet er na afloop fantastisch uit. Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken met het bedrijf. De werkzaamheden moeten namelijk wel binnen je budget passen. Spreek dan ook vantevoren de totaalprijs met elkaar af. Dit geldt ook voor de schilderwerkzaamheden aan de buitenkant. Buiten verven heeft een dubbele functie. Niet alleen ziet je woning er met een likje verf beter uit, het is nog eens beter beschermd tegen weer en wind. Zo beschermt een verflaag onder andere de houten kozijnen tegen slecht weer. Met name in het regenachtige Nederland is dit erg belangrijk.

 

Prijzen buitenschilderwerk

Buitenschilderwerk maakt deel uit van het onderhoud van je woning. Zowel kozijnen als gevels en dakkapellen dienen om de paar jaar gedaan te worden.  Het is de totaalprijs uiteindelijk meer dan waard.  De prijzen van buitenschilderwerk voor diverse soorten woningen even op een rij:

 

Soort woning Gemiddelde totaalprijs (inclusief BTW)
Vrijstaand huis 6000 euro
Hoekhuis of 2-onder-1-kap 3000 euro
Tussenwoning 1500 euro
Appartement 1000 euro

Laag BTW-tarief

Dankzij speciale regelingen is het inschakelen van schildersbedrijven niet ontzettend duur. Tegenwoordig geldt op materialen en arbeidskosten namelijk slechts 6 procent in plaats van 21 procent BTW. Zorg er altijd voor dat je nooit de hoofdprijs betaalt. Kort samengevat kun je de kosten van een schilder op de volgende manieren laag houden:

– Huur een winterschilder in.
– Verricht zelf alvast wat voorbereidende werkzaamheden, zoals het ontvetten en schuren van de ondergrond.
– Vergelijk offertes van diverse bedrijven online.
– Zorg voor heldere communicatie met het schildersbedrijf, en spreek een vaste prijs af.