Select Page

Wat kost een stoffeerder?

Sommige beroepen in Nederland komen weinig meer voor. Meubelstoffeerder is er een van, terwijl het een prachtig ambacht is. Het stofferen van meubels is bijzonder veel werk. Het intensieve arbeidsproces kost met gemak een week. Daar staat tegenover dat je uiteindelijk geniet van prachtig gestoffeerde meubels. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.

 

Stof van topkwaliteit

Een meubelstoffeerder levert topkwaliteit. Hij of zij gebruikt alleen stoffen van zeer goede kwaliteit, zoals rundleder. Deze materialen zijn zeer sterk en gaan lang mee. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste designmeubels worden gestoffeerd. Denk bijvoorbeeld aan een topmerk zoals Ligne, Gispen of Biedermeijer. Bedenk vantevoren wat je wensen zijn en ga daar specifiek naar op zoek. Dankzij het internet moet dat tegenwoordig niet al te moeilijk meer zijn.

 

Stofferen van meubels

Het stofferen van meubels is zeer arbeidsintensief. Dit komt onder andere door het feit dat je voor de meeste meubels een flinke lap stof nodig hebt. Alleen al voor een standaard bankstel is vaak minstens 15 meter stof nodig. Bovendien is elk meubelstuk verschillend. Je hebt bijvoorbeeld kleine banken, maar ook zeer grote. De stoffeerder meet eerst hoeveel stof er precies nodig is. Vervolgens wordt de oude stoffering van het meubelstuk met de hand van het meubelstuk verwijderd. Daarna maakt de stoffeerden een aantal nieuwe malen en worden er nieuwe hoezen geschikt. Deze werkzaamheden vergen ontzettend veel aandacht, tijd en precisie. Een stoffeerder is dan ook een echte vakman of vakvrouw.

 

Specialisatie

Meubelstoffeerders hebben meestal een bepaalde specialisatie. Terwijl de ene stoffeerder bijvoorbeeld kennis heeft van jute en paardenhaar, is de andere in staat om een bank te schuimen. Ook voor nieuwe hoezen voor de bank kun je bij de stoffeerder terecht. Er zijn zelfs stoffeerders die zich hebben gespecialiseerd in het stofferen van autostoelen. Na verloop van tijd gaan autostoelen er steeds minder mooi uitzien. Ze raken bijvoorbeeld beschadigd.  Gelukkig draait een stoffeerder zijn hand er niet voor om. Deze vakman is bijvoorbeeld in staat om stof en kunstleder te repareren. Binnen de kortste keren heeft jouw auto weer mooie en nieuwe bekleding.

 

Van alle markten thuis

Meubelstoffeerders zijn van alle markten thuis. Er zijn nog tal van andere specialisaties te bedenken. Zo leveren sommige bedrijven naast moderne en klassieke meubels ook tuinkussens, bootkussens en deelstofferingen. Door de verschillende specialisaties kunnen de prijzen van stoffeerders erg verschillen. Ook factoren als het soort stof en de hoeveelheid meters die bekleed moeten worden spelen een rol bij de uiteindelijke prijsberekening. Ga ervanuit dat je ongeveer 40 tot 50 euro per meter kwijt bent.

 

Arbeidsintensief

De gemiddelde prijs van een stoffeerder die per m2 werkt ligt rond de 45 euro, maar dit is geheel afhankelijk van je wensen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je jouw meubels met leder wilt bekleden. In dat geval ben je meer geld kwijt, namelijk vanaf 50 euro per vierkante meter. De hogere kosten komen door het feit dat het bewerken van leder zeer arbeidsintensief is. Elk type huid bevat namelijk littekens en andere plekjes. De beschadigde plekken kan de meubelstoffeerder niet gebruiken. Hij moet deze gedeeltes van de huid afsnijden, wat vrij veel tijd kost.

 

Prijs stoffen

Aan de hand van een berekening krijg je ongeveer een beeld van de prijs van meubels stofferen. Je betaalt ongeveer de helft van de nieuwwaarde van een bank. Wanneer je bijvoorbeeld een bank hebt van 7000 euro betaal je voor het stofferen ongeveer 3500 euro. Deze bedragen gelden echter vooral voor design banken. Bij een gewone woonwinkel ben je waarschijnlijk iets goedkoper uit.