Select Page

Verhuizen apotheek


Sommige mensen komen er vrijwel nooit, voor anderen is het een plek waar men wekelijks komt. Maar hoe vaak u er ook komt, ingeschreven staan bij een apotheek is altijd noodzakelijk. Meestal kiest men voor een apotheek dichtbij huis. Dit is natuurlijk erg praktisch, zeker wanneer u ziek bent en toch langs de apotheek moet om uw medicijnen op te halen. U heeft echter wel de vrije keuze bij het kiezen van een apotheek. Bij een verhuizing kan het handig zijn om over te stappen naar een apotheek in uw nieuwe woonwijk. Een verhuizing is de meest voorkomende reden om over te stappen naar een andere apotheek. Er zijn echter meerdere redenen waarom de overstap naar een andere apotheek gewenst kan zijn. Wij noemen er hier een aantal.

 

Ontevredenheid over de apotheek


Vergissen is menselijk. Aangezien ook bij een apotheek mensen werken, worden ook hier wel eens fouten gemaakt. Het vervelende aan fouten die hier gemaakt worden is dat de gevolgen groot kunnen zijn. Het onjuist voorschrijven of doseren van medicatie kan veel schade aan de gezondheid aanrichten of in het ergste geval zelfs fataal zijn. Bent u slachtoffer geworden van zo’n medische fout, dan is het niet meer dan logisch dat uw vertrouwen in de apotheek zo geschaad is dat u liever overstapt naar een andere apotheek. In de meeste steden en dorpen zijn meerdere apotheken gevestigd. Overstappen is dan dus goed mogelijk. Zorg er wel voor dat u uzelf eerst inschrijft bij een nieuwe apotheek voordat u zich uitschrijft bij uw oude apotheek. Uw oude apotheek zal u bovendien wel vragen om de reden van uw vertrek op te geven.

 

Meer specialistische kennis van een bepaalde ziekte


Over het algemeen kunt u er vanuit gaan dat elke apotheek beschikt over voldoende kennis van zaken over allerlei aandoeningen. Toch zou het kunnen voorkomen dat u merkt dat uw huidige apotheek niet zo veel ervaring heeft met een bepaalde aandoening en de daarbij behorende medicatie, terwijl een andere apotheek erom bekend staat dat het die ervaring juist wel heeft. Dan kan het voor u prettig zijn om over te stappen naar die andere apotheek. U kunt ook contact opnemen met de zorgcoach van uw zorgverzekeraar als u twijfelt aan de deskundigheid van uw apotheek met betrekking tot uw aandoening. Deze heeft inzicht in het register waar alle apotheken staan geregistreerd en waarin zij eventueel gespecialiseerd zijn.

 

Extra diensten


Niet iedere apotheek biedt dezelfde services aan haar patiënten. Deze services kunnen voor u wel van belang zijn bij het maken van een goede keuze voor een apotheek. Een apotheek met een bezorgservice is bijvoorbeeld geen overbodige luxe als u slecht ter been bent of om een andere reden moeilijk de deur uit kunt om de medicijnen zelf bij de apotheek op te gaan halen. De apotheker bepaalt hierbij of u wel of niet in aanmerking komt voor hun bezorgservice. 

Een service die bijzonder handig is als u bijvoorbeeld fulltime werkt is de automatenservice van een apotheek. Bij deze service zet de apotheker de medicatie in een automaat en stuurt u een berichtje wanneer deze klaarstaan. U kunt de medicijnen dan ook na kantoortijd zelf uit de automaat halen. Informeer bij de door u beoogde apotheek naar hun services.

 

Bepaalde afspraken met de zorgverzekeraar


In principe doen zorgverzekeraars met vrijwel alle apothekers zaken. Toch kan het in uitzonderlijke gevallen voorkomen dat uw zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met uw apotheek. Dat betekent voor u dus dat de medicijnen die u bij deze apotheek haalt niet vergoed worden door uw zorgverzekeraar. U zult dan dus moeten overstappen naar een andere apotheek om uw medicijnkosten vergoed te kunnen krijgen. Op de website van uw zorgverzekeraar kunt u nagaan met welke apotheken uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. 

Een andere reden om over te stappen kan zijn dat uw apotheker is overgestapt naar een ander merk van bepaalde medicijnen en dit bij u niet het gewenste resultaat geeft. U kunt dan overstappen naar een apotheek die nog wel het oude merk voorschrijft. Informeer wel eerst even bij uw zorgverzekeraar of deze wijziging niet geldt voor alle bij de zorgverzekeraar gecontracteerde apotheken. Anders is uw overstap naar een andere apotheek zinloos. 

 

Wijzigen van apotheek


Als u van plan bent om te wijzigen van apotheek kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Is uw verhuizing de reden voor het zoeken van een nieuwe apotheek? Dan is op de website van uw zorgverzekeraar een lijst met apotheken in uw nieuwe woonwijk terug te vinden. Hier kunt u eenvoudig een apotheek bij u in de buurt uitkiezen. Als u een nieuwe apotheek zoekt om een specifieke reden, bijvoorbeeld omdat u een bepaalde aandoening heeft, kunt u beter even contact opnemen met de zorgcoach van uw zorgverzekeraar. Deze heeft inzicht in welke apotheken bij u in de buurt het beste aansluiten op uw zorgvraag.

 

Eerst een nieuwe apotheek regelen


Het klinkt misschien overbodig, maar wij willen het toch nogmaals even benadrukken: zeg nooit uw oude apotheek op voordat u een bevestiging hebt dat u bent ingeschreven bij de nieuwe apotheek.

Inschrijven bij de nieuwe apotheek doet u door uw naw-gegevens door te geven en daarnaast uw contactgegevens als een (mobiel) telefoonnummer en een mailadres. Bij uw eerste bezoek aan de apotheek zal u dan gevraagd worden om uw Identiteitsbewijs (paspoort, id-kaart of rijbewijs) en zorgpas te tonen.

 

Ook niet te vergeten


Als de inschrijving bij uw nieuwe apotheek geregeld is, dient u wel nog zelf uw oude apotheek op te zeggen. De apotheker hoort graag of uw reden van vertrek een verhuizing of een klacht is. De oude apotheker zal er voor zorgen dat uw dossier wordt opgestuurd naar de nieuwe apotheker. De wijziging van apotheek moet u zelf doorgeven aan de huisarts. Doe dit bij voorkeur direct na de wijziging om te voorkomen dat medicijnen alsnog naar de verkeerde apotheek gestuurd worden. De apotheker geeft de wijziging voor u door aan uw zorgverzekeraar, hier hoeft u dus verder niets voor te doen.