Ervaar de voordelen van dubbel glas
Het vervangen van enkel glas door dubbel glas is een bijzonder goed idee. Zo zorgt het voor veel betere isolatie in je woning. Aan het einde van het jaar valt de energierekening daardoor lager uit. Wel heb je misschien nog enkele vragen. Welk dubbelglas is bijvoorbeeld het meest geschikt om te gebruiken, en wat betaal je daarvoor?
Maak duidelijke afspraken
De meeste glaszetterbedrijven beschikken over jarenlange ervaring en veel kennis. Ze geven je dan ook graag advies over enkel en dubbel glas. Wel is het belangrijk om voor de werkzaamheden duidelijke afspraken te maken met de glaszetter. Spreek bijvoorbeeld een vaste prijs af, zodat je weet waar je aan toe bent.
Zonwerend en zelfreinigend
Tegenwoordig bestaan er diverse soorten dubbel glas. Zo heb je onder andere HR+, HR++ en HR+++. Met name HR++ is populair in de Nederlandse huishoudens, omdat de isolatie en het rendement uitstekend is. Bovendien voldoet dit glas aan alle strenge eisen van de huidige tijd. Zo is het zonwerend, zelfreinigend en beschermt het optimaal tegen inbrekers. Ook heb je vrijwel geen last meer van geluiden buitenaf, en is ook de privacy gewaarborgd.
Kozijnen
Tijdens het plaatsen van het dubbel glas moet er rekening worden gehouden met de kozijnen. Niet elk soort kozijn is namelijk even geschikt om glas in te plaatsen. Zo zijn kunststof kozijnen in het verleden puur ontworpen voor enkel glas. Ze bevatten meestal een speciaal kliksysteem waarmee kozijnen en kunststof latten precies in elkaar passen. Wel hebben huidige fabrikanten inmiddels speciale ‘kliklijsten’ bedacht die geplaatst kunnen worden op kunststof kozijnen. Met deze materialen is het mogelijk om alsnog dubbel glas in de kozijnen te plaatsen. Ook aluminium kozijnen maken gebruik van deze kliklijsten en glaslatten. Het is trouwens de meest goedkope optie wat betreft het laten plaatsen van dubbel glas in kozijnen.
Dubbel glas in houten kozijnen
Veel woningen hebben houten kozijnen. Het voordeel is dat je er heel gemakkelijk allerlei soorten ramen in kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan klapramen en draairamen. Ook dubbel glas past meestal prima in houten kozijnen. Wel is het belangrijk dat de verbindingen van het houtwerk in orde zijn. Dubbel glas is namelijk behoorlijk zwaar, dus het hout moet het kunnen dragen. De glaszetter bepaalt meestal aan de hand van de houtdikte of het zware glas in het bestaande raam past. Is dit niet het geval? Dan krijg je waarschijnlijk een paar nieuwe ramen.
Het voordeel van stalen kozijnen
Tenslotte vind je in steeds meer moderne woningen stalen kozijnen. Deze worden vaak geleverd met een handig kliksysteem, waarmee ze kunnen worden vastgezet. Het enige nadeel van stalen kozijnen is dat ze in tegenstelling tot het glas en de omlijsting niet altijd perfect geïsoleerd zijn. In de zomermaanden schijnt de zon behoorlijk veel op het glas. Om verkleuring te voorkomen kun je het beste zogeheten PVB folie aanschaffen. De extra bescherming zorgt ervoor dat het glas altijd helder blijft.
Veiliger en comfortabeler
Nadat je dubbel glas hebt geplaatst wil je waarschijnlijk nooit meer iets anders. Het biedt namelijk zeer veel voordelen in vergelijking met enkel glas. Zo heb je nooit meer last van koude luchtstroming als je dicht bij het raam zit. Daardoor is het plotseling een stuk comfortabeler en behaaglijker in huis. Ook erg fijn is het feit dat je nooit meer last hebt van geluidsoverlast. Dubbel glas isoleert namelijk ook geluiden! Geluiden zoals langsrazend verkeer, spelende kinderen en blaffende honden zijn voorgoed verleden tijd. Tenslotte ben je ook een stuk veiliger uit. Dubbel HR ++ glas bestaat namelijk uit minstens twee glasbladen. Daardoor is het onder andere brandwerend en kogelwerend. Laat staan dat inbrekers nog enige kans van slagen hebben om je huis binnen te dringen!
Bespaar op de energiekosten
Dankzij dubbel glas bespaar je aan het einde van het jaar behoorlijk veel op de energierekening. Je hoeft immers veel minder te stoken in huis. Ook in de wintermaanden is het behaaglijk warm in je woning. De kosten die je bespaart met HR++ glas even op een rij:
Type woning | Besparing per jaar |
Vrijstaande woning | 500 euro |
2-onder-1 kap | 400 euro |
Hoekwoning | 300 euro |
Tussenwoning | 250 euro |
Appartement | 200 euro |