Select Page

Verhuizen tandarts

De meeste mensen die gaan verhuizen naar een andere woonplaats kiezen ervoor om in hun nieuwe woonplaats een tandarts te zoeken. Maar u kunt ook andere redenen hebben om een nieuwe tandarts te gaan zoeken, bijvoorbeeld omdat u ontevreden bent over uw huidige tandarts of omdat deze met pensioen gaat.

Het zoeken van een nieuwe tandarts

Als u verhuisd bent naar een andere woonplaats heeft u nog geen ervaringen met de tandartsen aldaar. U zult dus eerst het nodige voorwerk moeten doen. Het beste kunt u hiervoor contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zij kunnen u een lijst geven van tandartsen met wie zij een contract hebben afgesloten. Niet iedere tandarts levert even goed werk af. Uw zorgverzekeraar vergoedt alleen tandartskosten die gemaakt worden door bij hen gecontracteerde tandartsen. Deze tandartsen voldoen in ieder geval aan de door de zorgverzekeraar gestelde eisen. Het zou vervelend zijn als u er na afloop van een tandartsbehandeling achter komt dat uw verzekeraar deze kosten niet vergoedt, omdat deze niet bij hen gecontracteerd is. U kunt dit voorkomen door dit vooraf na te vragen bij uw zorgverzekeraar. De zorgcoach bij uw zorgverzekeraar kan u uitstekend helpen bij het maken van de juiste keuze voor een nieuwe tandarts. Dit kost u niets, deze service zit al bij de premie inbegrepen. 

 

Beoordeel uw nieuwe tandarts

Het is belangrijk om een goede tandarts uit te kiezen. Lang niet elke tandarts levert topkwaliteit en dit is wel iets wat u van een tandarts mag verwachten. Om nare verrassingen voor te zijn, kunt u zelf al het één en ander uitzoeken voordat u contact opneemt met een potentiële nieuwe tandarts. Een website als Zorgwijzer is daarbij een handig hulpmiddel. Hier staan alle tandartsen in een plaats en kunt u beoordelingen lezen die hun patiënten aan de tandarts hebben gegeven. Lees de beoordelingen goed door en maak uw afwegingen. Het is beter om te kiezen voor een als goed beoordeelde tandarts een paar kilometer verderop dan voor een matige tandarts bij u om de hoek. U moet tenslotte wel met een gerust gevoel de tandartspraktijk binnen kunnen stappen.

 

Inschrijven bij uw nieuwe tandarts

Als u de keuze voor uw nieuwe tandarts hebt gemaakt, kunt u contact opnemen met de tandartspraktijk om te vragen of deze nog nieuwe patiënten aan neemt. Zeg hoe dan ook nooit uw oude tandarts op voordat u definitief de bevestiging heeft gekregen dat u zich inderdaad bij de nieuwe tandarts kunt inschrijven. Wegens grote drukte zitten veel tandartspraktijken namelijk helemaal vol en hanteren zij soms een (tijdelijke) patiëntenstop. Dit is een keuze van de tandarts zelf en hier heeft u dus geen invloed op. Als de inschrijving akkoord is hoeft u meestal in eerste instantie alleen uw naam, adres en telefoonnummer door te geven. Bij uw eerste afspraak zult u uw verzekeringspasje en identiteitsbewijs moeten laten zien. Een wijziging van tandarts hoeft u niet zelf door te geven aan uw zorgverzekeraar. Deze krijgt de wijziging door van de tandarts. 

 

Uitschrijven bij uw oude tandarts

U dient bij uw vertrek naar een nieuwe tandarts aan uw oude tandarts een reden op te geven voor uw overstap. Dit kan bijvoorbeeld uit ontevredenheid zijn of wegens een verhuizing. U moet ook aangeven per wanneer u overstapt. In het geval van ontevredenheid zal dit waarschijnlijk per direct zijn. Wanneer een verhuizing de reden van uw overstap is dan kunt u ook alvast opzeggen voor bijvoorbeeld een paar weken of maanden later. Tenslotte moet u de gegevens van uw nieuwe tandarts doorgeven. De naam en een (mail) adres is hiervoor voldoende. 

 

Het overdragen van uw dossier

Is de inschrijving bij uw nieuwe tandarts een feit en heeft u uw oude tandarts op de hoogte gesteld van uw overstap? Dan dient de oude tandarts zorg te dragen voor de overdracht van uw dossier. Dit kan op meerdere manieren, waarbij hij wel rekening moet houden met de Wet op Bescherming Persoonsgegevens. Een dossier kan als volgt worden overgedragen:

Persoonlijke overdracht van het dossier: Dit gebeurt veelal als de verstandhouding tussen beide tandartsen goed is, bijvoorbeeld wanneer beide tandartsen in dezelfde tandartsenpraktijk werken. Ook oudere tandartsen kiezen nogal eens voor deze persoonlijke overdracht. 

Aangetekend per post: Volgens de Wet op Bescherming Persoonsgegevens is dit de enige toegestane wijze waarop een dossier per post verzonden mag worden. De nieuwe tandarts moet tekenen voor ontvangst van het volledige dossier.

Via internet: Een digitaal dossier mag alleen online verzonden worden via een beveiligd internetkanaal. Vaak maken tandartsen hiervoor gebruik van een beveiligd portaal.