Select Page

Wat zijn de kosten van een dakreparatie of dakrenovatie?

Het is erg vervelend wanneer je dak kapot gaat. Door een flinke storm kunnen er bijvoorbeeld beschadigingen zijn ontstaan. Hoog tijd om een dakdekkersbedrijf in te schakelen. Deze professionals herstellen je dak weer als nieuw. Wat zijn de kosten voor het repareren van je dak?

 

Dakreparatie- of dakrenovatie

Een dakreparatie- of renovatie kan om verschillende redenen plaatsvinden. Soms dient een dak compleet vervangen te worden. Je hebt bijvoorbeeld last van lekkage en andere problemen. De dakdekker weet meestal wel of het dak nog te redden valt of niet. In dat geval geeft hij het advies om een compleet nieuw dak te laten plaatsen. Bij schade hoeft het dak niet altijd compleet vervangen te worden. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld een vervaagde glazuurlaag op de dakpannen. Dit toont aan dat de dakpannen hun langste tijd hebben gehad, en dat ze toe zijn aan vervanging.  Soms is een complete dakrenovatie voordeliger dan allerlei kleine reparaties. De kans bestaat namelijk dat je het jaar daarop opnieuw de dakdekker moet inschakelen omdat er weer kleine schade is aangetroffen.

 

Kleine en grote schade

Soms is er sprake van kleine schade. In dat geval maakt de dakdekker het dak bijvoorbeeld waterdicht met speciale reparatiepasta. Of misschien heb je wel last van lekkage. Een vervelend probleem dat snel verholpen moet worden. Een goed dak hoort altijd waterdicht te zijn. Wanneer dat niet zo is, moet je het zo snel mogelijk laten reparen. Als je te lang wacht raakt je dak alleen maar meer beschadigd. Daardoor loop je later tegen nóg hogere kosten aan. Lekkage is onder andere te herkennen aan lekkend water en gele kringen. Bovendien is het met houtwerk extra oppassen geblazen. Dit kan door het water namelijk gaan afbladderen en rotten. Als dit gebeurt ben je helemaal ver van huis. De kosten voor het repareren van je dak én het houtwerk kunnen namelijk erg hoog oplopen.

 

Gemiddelde prijs dakreparatie

Het is verstandig om je dak regelmatig te controleren. Wanneer de dakpannen bij een hellend dak scheef liggen of gaan schilferen is er waarschijnlijk sprake van een probleem.  Bij een plat dak zie je vaak scheuren in de dakbedekking en teveel water. Laat dit niet te lang liggen! Gelukkig gaan de meeste daken tegenwoordig bijzonder lang mee. Zo heeft een koperen dak een levensduur van minstens 80 jaar! Toch valt niet te ontkomen aan de tijd. Of misschien is je dak vanwege een flinke storm beschadigd geraakt. Hoe dan ook zul je een dakbedekkersbedrijf in moeten schakelen, met de nodige kosten. De gemiddelde prijs voor dakreparatie even op een rij:

Soort dakreparatie Kosten per m2
Zwakke gedeelten plat dak vervangen 250 tot 300 euro
Zwakke gedeelten hellend dak vervangen 150 tot 350 euro
Dakgoten vervangen 65 tot 100 euro (per meter)
Nokvorsten vervangen 50 tot 100 euro (per meter)

Offertes aanvragen

De bovenstaande kosten zijn natuurlijk maar een gemiddelde, Ieder dak en elk soort schade is weer anders. Wel heb je een idee welke kosten als ‘normaal’ kunnen worden beschouwd. Dakdekkersbedrijven zijn er namelijk vrij in om hun eigen prijzen te vragen. Daardoor lopen de prijzen soms nogal uiteen. Zodoende is het verstandig om tijdens je zoektocht naar een dakdekkersbedrijf meerdere offertes aan te vragen. Op die manier kun je prijzen meteen met elkaar vergelijken.

 

Help de dakdekker een handje

Het repareren van een dak kun je het beste overlaten aan professionals. Wel zijn er een aantal manieren waarop je een handje kunt helpen. Noteer bijvoorbeeld de schade die je hebt aangetroffen op het dak. Wat is de boosdoener? Bij een hellend dak vertonen de dakpannen bijvoorbeeld scheurtjes. Of ze liggen plotseling op een andere plek na een flinke storm. Laat aan de dakdekker weten wat voor schade er is. Aan de hand van deze informatie kan hij sneller aan de slag. Het is niet erg als je het probleem zelf niet kunt vinden. In dat geval gaat de dakdekker op zoek. Wel is het handig om alvast het dak goed schoon te maken. Verwijder bijvoorbeeld al het water en vuil. De dakdekker heeft daardoor minder werk, waardoor je weer goedkoper uit bent.