Select Page

De vele voordelen van spachtelputz

Wellicht heb je kort geleden een nieuwe woning gekocht. Of misschien is je huis toe aan een flinke opknapbeurt. In beide gevallen is stucwerk noodzakelijk om uw droompaleis te creëeren. Daarmee zorg jenamelijk voor de perfecte afwerking van muren en plafonds. Voor een betaalbare prijs zou je spachtelputz kunnen overwegen. Wat houdt dit stucwerk precies in?

Ideaal voor een laag budget

De kosten voor stucwerk heb je helemaal zelf in hand. Luxe stucwerk, zoals tadelakt en beton ciré, hangt bijvoorbeeld een hoog prijskaartje. Voor een lager budget is spachtelputz echter een veel beter idee. Spachtelputz is namelijk mooi én betaalbaar. Voor wanden ben je gemiddeld 12 tot 18 euro per vierkante meter kwijt. Het bewerken van plafonds kost iets meer tijd en moeite, en is daardoor duurder. Zo is het plafond lastiger om te bereiken. Gemiddeld ben je voor deze werkzaamheden 15 tot 23 euro per vierkante meter kwijt. De materialen, loonkosten en BTW is daarbij al meegerekend. 

Korrelachtige structuur

In veel woningen kom je op de muren en plafonds spachtelputz tegen. Deze afwerking heeft een korrelachtige structuur. Je kunt zelf bepalen hoe dik de korrels moeten zijn. Zo zijn kleine korrels van 0,5 millimeter bijna niet te zien, terwijl een groffe structuur van ongeveer 4 millimeter juist heel zichtbaar is. Een korrel tussen de 1,2 en 1.5 millimeter komt het meeste voor. Het grote voordeel van spachtelputz is dat het goed tegen een stootje kan.  Ideaal wanneer je bijvoorbeeld jonge kinderen hebt die graag door het huis rennen. Beschadigingen zoals krassen en stoten hebben weinig vat op spachtelputz. Zit er toch een vlekje op de muur? Dan kun je de spachtelputz eenvoudig schoonmaken met een water en borstel. Voor grote vlekken zou je eventueel een speciale sierpleisterreiniger kunnen aanschaffen.

 

Geschikt voor binnen- en buiten

Spachtelputz is geschikt voor bínnen en buiten. Het zorgt voor een prima afwerking van muren in de buitenlucht. Dit sterke materiaal is namelijk prima bestand tegen weer en wind.  Na het aanbrengen van spachtelputz hoef je niet nogmaals te verven. U kunt voor de werkzaamheden aangeven welke kleur de korrelstructuur moet hebben. De kleur is bovendien kleurvast, dus het wordt na verloop van tijd niet minder helder. 

 

Van kleur veranderen

Kleurvast betekent overigens niet dat het onmogelijk is om van kleur te wisselen. Met een beetje latexverf verander je de muur of plafonds bijvoorbeeld van opvallend rood binnen een mum van tijd in zwart of wit. Met een beetje handigheid kun je het schilderwerk prima zelf uitvoeren.

 

Beoordelingen van eerdere klanten

Op sommige werkzaamheden in de woning kun je prima geld besparen. Zo is het sauzen van een muurtje doorgaans niet al te moeilijk. Je hoeft daar in principe geen bedrijf voor in te huren. Stucadoren is echter een ander verhaal. Met name bij grote oppervlaktes kun je deze werkzaamheden beter overlaten aan een bedrijf in de buurt. De prijzen die bedrijven vragen lopen nogal uiteen. Zodoende kunt je online het beste verschillende offertes aanvragen. Leg deze vervolgens naast elkaar. Vergelijk de werkzaamheden en prijzen van de bedrijven met elkaar. Uiteindelijk maak je daarmee hopelijk de meest voordelige keuze. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je teveel betaalt voor het aanbrengen van spachtelputz! Lees daarnaast altijd klantenbeoordelingen. Deze mensen hebben al ervaring met het bedrijf. Het is een goede indicatie hoe een stucadoorsbedrijf te werk gaat, en of ze een goed resultaat afleveren.

 

Granol als alternatief

Voordat de spachtelputz wordt aangebracht, maakt de stucadoor de ondergrond glad en vak met speciaal pleisterwerk. Daarnaast gebruikt hij of zij een voorstrijkmiddel om de spachtelputz te laten hechten met de ondergrond. Daarna heeft de laag ongeveer 24 uur nodig om goed te drogen. Zorg altijd voor voldoende ventilatie. Spachtelputz is een van de sierpleisters waarmee u uw wanden en plafonds tot in de perfectie kunt afwerken. Als alternatief voor spachtelputz zou je granol of rustiekputz kunnen overwegen. Granol is het perfecte stukwerk wanneer je graag een muur met allerlei groeven wenst. Het zorgt voor bijzondere patronen waar u van alles mee kunt doen. Laat de stucadoor bijvoorbeeld granol aanbrengen in meerdere rondjes. Daardoor krijgt het een waaiervormige structuur, wat de wand een unieke uitstraling geeft.

 

Rustiekputz kan tegen een stootje

Minstens zo mooi als spachtelputz en granol is rustiekputz. Het heeft een vrij grove structuur met kleine groefjes. Het is de ideale afwerking wanneer je graag een woning wil met een stoere en robuuste uitstraling. Rustiekputz brengt een aantal voordelen met zich mee:

– Het kan tegen een stootje.
– Het is gemakkelijk te onthouden.
– Het is geschikt voor binnen- en buitenmuren.
– Beschadigingen vallen nauwelijks op.
– Je kunt vantevoren uw gewenste kleur kiezen.

Het aanbrengen van rustiekputz en granol is niet ontzettend duur. Zo betaal je voor rustiekputz gemiddeld 10 euro per vierkante meter, terwijl je voor granol 12 tot 23 euro per vierkante meter kwijt bent. Best betaalbaar dus!