Select Page

Hond verhuizen

Een verhuizing levert bij mensen veel stress op. Waar lang niet altijd bij stil wordt gestaan is dat dit ook geldt voor onze huisdieren. Een hamster zal er niet zo gek veel van merken dat zijn kooi op een andere plek staat, maar voor bijvoorbeeld een hond of kat is dit een ander verhaal. De stress tijdens de verhuizing alsmede het moeten wennen aan een nieuwe leefomgeving maakt dat het maar zo kan zijn dat uw hond zich een tijdje even niet zo lekker in zijn/haar vel voelt zitten. Wij geven u een aantal tips om de verhuizing zo stressloos mogelijk te maken voor uw trouwe viervoeter.

Aanpassen aan een nieuwe leefomgeving

Net als uzelf en uw eventuele gezinsleden zal ook uw gezinslid op vier pootjes moeten wennen aan een nieuwe leefomgeving. Honden passen zich daarbij in de regel wel makkelijker aan dan katten, maar ook zij kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Uw hond zoekt de genegenheid vooral bij u en geef hem in deze voor hem onwennige situatie dus vooral veel extra liefde en aandacht. Zorg dat uw hond weet dat het goed is, u bent er immers nog steeds voor hem. Nog een belangrijke tip: Ook al heeft u ervoor gekozen om uw nieuwe woning helemaal opnieuw in te richten, gooi de oude mand van uw hond nooit weg tijdens de verhuizing! Het helpt uw maatje namelijk enorm als hij in het nieuwe huis zijn oude, vertrouwde mand weer terugvindt, evenals zijn eigen vertrouwde speeltjes.

 

Tijdens de verhuizing

Van alle drukte en stress tijdens de verhuizing wordt uw hond alleen maar nog onrustiger. Zorg daarom dat hij een eigen plekje in huis heeft waar hij ongestoord in zijn mand een dutje kan doen of kan spelen. Vanzelfsprekend zet u ook wat lekkere brokjes en vers water voor hem klaar. Een lege slaapkamer is daarvoor prima geschikt. Niet alleen schermt u uw hond daardoor af van alle verhuisdrukte, u hoeft ook niet bang te zijn dat hij in een onbewaakt ogenblik de straat oprent. 

 

Verken de buurt

Bij een nieuw huis hoort ook een nieuwe buurt om te verkennen. Ook hier is alles nieuw en zal uw hond zich niet direct op zijn gemak voelen. U helpt uw hond het beste door de eerste periode steeds hetzelfde rondje te lopen tijdens het uitlaten. Uw hond zal dan steeds meer herkenningspunten krijgen en zich daardoor sneller beter in zijn vel gaan voelen. 


Het is aan te raden om uw hond de eerste dagen na de verhuizing niet alleen thuis te laten. Het liefst ook niet voor eventjes, maar zeker niet voor een langere tijd. Uw hond zal zich daardoor angstig en verloren voelen en van de stress bovendien misschien wel dingen in huis gaan slopen. Dit is iets waar niemand op zit te wachten na alle verhuisstress. Hoe meer aandacht u uw hond geeft tijdens en na de verhuizing, hoe eerder deze weer goed in zijn vel zal zitten en het oude ritme dus weer opgepakt kan worden.