Alles wat je moet weten over stucwerk
Er bestaan verschillende soorten stucwerk. Zo kun je onder andere kiezen voor spackspuiten, schuurwerk en behangklaar stucwerk . Elke variant brengt voor- en nadelen met zich mee. Door het grote aanbod is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat moet je allemaal weten over stucwerk?
Budget vaststellen
Misschien bent je sinds kort de trotse eigenaar van een nieuwe woning. Een flinke opknapbeurt is vaak noodzakelijk voordat je daadwerkelijk op het nieuwe adres kunt wonen. Zo hebben de muren van een huis stucwerk nodig. Maar hoe kies je nu stucwerk voor een goede prijs? Ten eerste is het belangrijk om je budget vast te stellen. Niet elke variant stucwerk is namelijk even goedkoop. Verreweg de goedkoopste variant is spackspuiten. Sommige stucadoorsbedrijven vragen slechts 5 euro per vierkante meter. De lage prijs is te danken aan het gemak waarmee de stucadoor de muur kan bewerken. Hij gebruikt namelijk een spuitmachine, waarmee verschillende lagen op de muur snel en efficiënt kunnen worden aangebracht.
Kijk altijd naar de tarieven
Dankzij het wereldwijde web is het vinden van een stucadoorsbedrijf in de buurt een fluitje van een cent. Kijk en vergelijk de online tarieven altijd goed met elkaar. Een tip is om offertes van meerdere bedrijven aan te vragen. Deze zijn altijd vrijblijvend, en geven u de mogelijkheid om te vergelijken. De prijzen voor stucwerk kunnen namelijk sterk uiteenlopen. Binnen een werkdag heb je de offertes al in huis. Je zult merken dat sommige stucadoorsbedrijven wel honderden euro’s meer vragen dan andere. Stucadoorsbedrijven zijn er namelijk vrij in om een eigen tarief te vragen. Hou bij het berekenen van de prijs ook rekening met de oppervlakte die u wilt laten bewerken. Aan een groot oppervlakte ben je uiteraard meer geld kwijt dan een klein oppervlakte. Aan de andere kant geven stucadoorsbedrijven vaak korting wanneer het gaat om een grote klus. In verhouding bent je met grote oppervlaktes dan juist weer goedkoper uit. Informeer vantevoren altijd even naar mogelijke korting.
Voorbereidende werkzaamheden
Maar voordat het stucadoren werkelijk plaatsvindt, voert de stucadoor een aantal voorbereidende werkzaamheden uit.Vaak komt de stucadoor eerst even bij je langs om de wanden en plafonds te bekijken. Ook bespreekt hij met jou alle wensen. Samen maak je vervolgens een afspraak over de kosten van de werkzaamheden. Voordat de werkzaamheden beginnen maakt de stucadoor eerst de ruimtes leeg. Ook het afplakken van ruimtes en het stof- en vetvrij maken van de muren hoort bij de voorbereidingen. Voor deze werkzaamheden vraagt de stucadoor uiteraard ook een bedrag. Je kunt op deze werkzaamheden echter veel besparen door ze zelf uit te voeren. Het schoonmaken van muren is bijvoorbeeld niet al te moeilijk.
Gemiddelde prijs stucadoren
Je kunt dus vrij eenvoudig op stucadoren besparen door zelf ook de handen uit de mouwen te steken. De werkzaamheden zelf kun je het beste overlaten aan een bedrijf. Stucadoren is namelijk complex en tijdrovend. Stucadoors beschikken over de nodige kennis en ervaring. Daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. De precieze kosten van een stucadoor zijn niet vast te stellen. Wel kun je rekening houden met de volgende gemiddelde prijzen, materialen, loonkosten en BTW meegerekend.
Stucadoor werkzaamheden | Gemiddelde prijs per vierkante meter |
Raapwerk | 15 tot 30 euro |
Plafond stucen | 10 tot 23 euro |
Schuurwerk | 15 tot 25 euro |
Sierpleister aanbrengen | 12 tot 23 euro |
Sausklaar stucen | 9 tot 23 euro |
Behangklaar stucen | 8 tot 15 euro |
Spacspuitwerk | 5 tot 11 euro |
Het voordeel van spacspuitwerk
Uit de tabel blijkt dat spacspuitwerk verreweg het goedkoopste is. Spacspuitwerk bestaat altijd uit twee lagen. De eerste laag wordt ‘meslaag’ genoemd. Deze maakt oppervlaktes egaal. Daarna wordt de zogeheten ‘afkorrellaag’ op de muur of het plafond geplaatst. Als het goed is ziet u na afloop een korrelstructuur. Een voordeel van het aanbrengen van lagen is dat je niet meer hoeft te schilderen. Je kunt zelf aangeven welke kleur je wil.
Behangklaar- of sausklaar stucwerk
Meestal ziet het resultaat na stucadoor werkzaamheden er prima uit. Een andere optie is behangklaar stucwerk, waar je 8 tot 15 euro per vierkante meter kwijt voor bent. Dit is aan te raden wanneer u een plafond met een niet-egale ondergrond wilt behandelen of schilderen. Sommige muren en/of plafonds vertonen bijvoorbeeld een aantal scheuren. De stucadoor zorgt voor een nette en afgewerkte ondergrond door een pleisterlaag aan te brengen. Het pleisterwerk is vaak 1 tot 6 millimeter dik. Op de egale ondergrond kunt je vervolgens in een handomdraai een mooi behang aanbrengen. Wil je liever verven? Overweeg dan sausklaar stucwerk. Dit is iets duurder omdat de ondergrond volledig egaal moet zijn. Anders zie je na het sauzen van de muren en plafonds alle oneffenheden nog zitten. Bij behangen maakt een klein scheurtje niet zoveel uit. Na het behangen zijn scheurtjes, vlekken of andere oneffenheden immers niet meer te zien.
Ruime keuze aan structuren
Het is fijn om zo snel en eenvoudig mogelijk stucwerk aan te kunnen brengen. Niet voor niets brengen stucadoors dan ook graag sierpleister aan op muren en plafonds. Dit zeer sterke stucwerk is namelijk eenvoudig aan te brengen en zeer gemakkelijk in onderhoud. Bovendien zorgt deze decoratieve afwerking meteen voor een geheel andere uitstraling van je woning. Je hebt een ruime keuze aan structuren. Kies bijvoorbeeld voor een korrelstructuur met spachtelputz of voor kleine groeven in de muur met granol. Het laatste zorgt voor een stoere en speelse uitstraling.
Keuken en badkamer laten stucadoren
De keuken en badkamer is doorgaans een vrij vochtige plek. Houd daar rekening mee wanneer je deze ruimtes laat stucadoren. Schuurwerk is wat dat betreft het meest verstandig, omdat het vochtregulerend is. Het heeft een vrij speelse structuur van zandkorrels. Daardoor ziet je badkamer of keuken er ook nog eens mooi en stijlvol uit. Hetzelfde effect bereikk je met iets luxer stucwerk, zoals beton ciré en tadelakt. Aan deze werkzaamheden hangt een flink prijskaartje, maar het resultaat mag er achteraf zeker zijn!
Luxe uitstraling
In luxere badkamers kom je vaak tadelakt tegen. Dit stucwerk zorgt namelijk voor een marmerachtige uitstraling. Bovendien is het nog eens waterdicht. Het aanbrengen van tadelakt is echter een complexe taak die ontzettend veel tijd kost. Zodoende betaal je voor dit stucwerk tussen de 175 en 225 euro per vierkante meter. Beton ciré is eveneens waterdicht stucwerk, en vaak iets goedkoper. Het zorgt doorgaans voor een warme uitstraling en kost gemiddeld 100 euro per vierkante meter.
Prijs voor luxe stucwerk
Het voordeel van luxe stucwerk is dat ze goed bestand zijn tegen water, krassen en andere beschadigingen. Sommige vormen van stucwerk kun je bovendien in elke ruimte aanbrengen. Het sterke microcement en microbeton is daar een goed voorbeeld van. Of kies voor natuurlijke materialen met leemstuc. Dit stucwerk, bestaande uit leem, zand en water, is bijzonder populair omdat het zorgt voor een warme en sfeervolle uitstraling in huis. Daarnaast heeft het ook nog eens een vochtregulerende werking. Daardoor creëer je in vrijwel elke ruimte de ideale luchtvochtigheid. Zowel je gezondheid als de kwaliteit van de woning gaat er door vooruit. Alle prijzen voor het luxe stucwerk even op een rij:
Soort luxe stucwerk | Prijs per m2 |
Tadelakt | 175 tot 225 euro |
Microcement en microbeton | 135 tot 155 euro |
Beton ciré | 100 euro |
Leemstuc | 9 tot 25 euro |