Select Page

Hoe lang duurt het reinigen van je schoorsteen?

Het is belangrijk om de schoorsteen regelmatig grondig te reinigen. Daarmee worden roetbranden voorkomen. Voor het schoonmaken van het rookkanaal, de schoorsteen en de haard wordt een schoorsteenveger ingeschakeld. Deze vakman of vakvrouw heeft namelijk specialistische kennis over schoorstenen en brandpreventie. Bij eventuele vragen en opmerkingen staat de schoorsteenveger graag voor je klaar. Hoe lang duurt schoorsteenvegen eigenlijk?

 

Grondige schoonmaak

Je kunt een schoorsteen het beste een keer per jaar laten reinigen. Er vindt een grondige controle en schoonmaak plaats. Zo wordt er onder andere bekeken of de schoorsteen nog goed brandt. Is dit niet het geval, dan kunnen er roetbranden ontstaan. Roet ontstaat doordat er tijdens de verbranding een overschot aan koolstof ontstaat.  Een combinatie van nat hout met een slechte verbranding zorgt ervoor dat er roet ontstaat. Ook door de toevoer van te weinig zuurstof kan er roet en andere rommel in de schoorsteen ontstaan. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Je kunt dan ook het beste gebruik maken van een nieuwe in plaats van een oude schoorsteen. Moderne kachels stoken vaak duurzamer.

Positief effect op het milieu

Schoorsteenvegen heeft een positief effect op het milieu. Zonder te reinigen hopen milieuonvriendelijke gassen zich steeds meer op. Dit is absoluut niet duurzaam, en slecht voor de omgeving. Gelukkig kun je dit relatief eenvoudig voorkomen door een schoorsteenveger in te schakelen.

 

Hoe lang duurt schoorsteenvegen?

Het inspecteren en reinigen van de schoorsteen vindt meestal tegelijkertijd plaats. Gemiddeld is de schoorsteenveger er een halfuurtje mee bezig. Wanneer de schoorsteen heel schoon is kan het ook korter duren.  In dat geval komt er weinig roet vrij uit de schoorsteen en de haard. Schroom niet om tijdens de werkzaamheden al je vragen te stellen. De tijdsduur an het schoorsteenveger hangt ook af van de lengte van de schoorsteen.

 

Maak het de schoorsteenveger gemakkelijk

Je kunt het de schoorsteenveger nog makkelijker maken door vantevoren de kachel van binnen schoon te maken. Daardoor duren de werkzaamheden minder lang. Misschien is hij zelfs al binnen 10 minuten klaar!