Select Page

Energie overstappen

Het is aan te raden om tenminste ieder jaar even de tijd en moeite te nemen om de verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Zo bent u namelijk niet alleen goed op de hoogte van de actuele energieprijzen per leverancier, maar weet u ook direct welke aanbiedingen zij u kunnen doen als u besluit naar hen over te stappen. Door dit goed uit te zoeken kunt u jaarlijks een hoop geld besparen op uw energierekening. Als u geen actie onderneemt wordt uw huidige energiecontract automatisch verlengd en kan het dus maar zo zijn dat u jarenlang onnodig teveel betaalt voor de door u afgenomen energie. De nieuwe variabele energieprijzen worden halfjaarlijks, namelijk op 1 januari en 1 juli, door de energieleveranciers bekendgemaakt. Deze variabele energieprijzen worden onder andere beïnvloed door de door de overheid vastgestelde energiebelastingen, het vraag-aanbod en daarnaast kan een energieleverancier zelf ook besluiten om zijn energietarieven te verhogen of verlagen. Check allereerst even de vervaldatum van uw huidige energiecontract. Als deze einddatum binnen de 6 tot 8 weken voor 1 januari of 1 juli ligt of als u een contract voor onbepaalde tijd heeft afgesloten, dan is het raadzaam om in deze periode te starten met uw zoektocht naar de voor u voordeligste energieleverancier.  

De juiste website vinden

In uw zoektocht naar de juiste vergelijkingssite zult u al snel merken dat er veel van deze sites te vinden zijn, die u stuk voor stuk beloven de beste vergelijkingssite te zijn. Maar wat u ongetwijfeld ook al snel zal opvallen is dat de uitkomsten enorm kunnen verschillen per website, zelfs als u op elk van deze sites exact dezelfde gegevens invoert. Waar moet u nou op letten bij het kiezen van een goede vergelijkingssite? Allereerst moet u goed opletten of het een onafhankelijke vergelijkingssite is. Dit is erg belangrijk omdat dit betekent dat de site geen belang heeft bij uw eventuele overstap naar een andere leverancier. Er zijn dan dus ook geen overeenkomsten afgesloten tussen de website en bepaalde energieleveranciers. Alleen op een onafhankelijke website kunt u een eerlijke keuze maken aan de hand van de uitkomsten van het vergelijkingsonderzoek. Een prijsverschil van een paar tientjes tussen de verschillende onafhankelijke vergelijkingssites is overigens niet iets om u zorgen over te maken. Dit kan komen door bijvoorbeeld een verschil in de manier van het afronden van de prijzen of een verschil in de berekening van de netbeheerkosten. Voor een zo compleet mogelijk, betrouwbaar overzicht van de energieprijzen kunt u het beste kiezen voor een grote, onafhankelijke vergelijkingssite waar zoveel mogelijk energieleveranciers bij zijn aangesloten.  

Tips om het vergelijken te vereenvoudigen

Wij geven u hieronder een aantal tips die u zeker van pas zullen komen bij het vergelijken van de energieprijzen op de diverse vergelijkingssites:  
  • Verzamel vooraf alle relevante  informatie: hoe meer exacte informatie u op de vergelijkingssites kunt invullen, hoe nauwkeuriger de resultaten zullen zijn. De gevraagde gegevens kunt u eenvoudig overnemen van uw huidige contract en van uw meest recente jaarafrekening. Zorg dus dat u deze binnen handbereik heeft.
  • Maak van tevoren uw wensen inzichtelijk: het is makkelijker zoeken als u al weet waarnáár u op zoek bent. Stel alvast een lijstje op met eisen waar een energieleverancier voor u in ieder geval aan moet voldoen. Als u bijvoorbeeld bewust kiest voor het afnemen van groene stroom, dan heeft u weinig baat bij de resultaten van energieleveranciers die enkel grijze stroom verkopen. Ook de wijze waarop het tarief wordt bepaald speelt een belangrijke rol. U kunt hierbij kiezen voor een contract met een variabel of een vast tarief. Als u van tevoren alvast een keuze maakt voor het soort contract dat u wenst af te sluiten, dan zult u alleen aanbiedingen krijgen van leveranciers die u dit type contract aanbieden. Zo voorkomt u dat u door het grote aanbod uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet.
  • Start met het vergelijken: u kunt nu met het vergelijken beginnen. Doordat u zich zo goed voorbereid heeft, zal het vergelijken niet veel van uw tijd meer in beslag nemen. Het kost u meestal slechts een paar minuten om de gevraagde gegevens in te vullen, waarna u vrijwel altijd direct de resultaten te zien krijgt. Om het extra overzichtelijk voor u te maken, worden deze resultaten vaak al voor u gerangschikt op de laagste prijs eerst.
  • Vergelijk óók de voorwaarden: hoe verleidelijk misschien ook, waak ervoor om  direct voor de goedkoopste energieleverancier te kiezen. Belangrijk is het om ook de voorwaarden goed te bekijken en vergelijken. Zo kan een energieleverancier wel de laagste prijs aanbieden, maar daar als eis tegenover stellen dat u wel een contract met hen aangaat voor bijvoorbeeld 3 jaar. Mochten de energieprijzen tussentijds dan verlaagd worden, dan loopt u deze besparing dus mis. Neem daarom altijd even de tijd om de energieleverancier te vinden die u de beste prijs tegen de meest gunstige voorwaarden weet te bieden.
  • Overstappen: het overstappen zelf is nu niet moeilijk meer en zal grotendeels voor u uit handen genomen worden door uw toekomstige energieleverancier.
 

De energieprijzen 2019: prognose

Het is handig om, wanneer u de energieprijzen wilt gaan vergelijken, eerst even stil te staan bij de prognose voor de energieprijzen voor het komende halfjaar of jaar. Dit kan van belang zijn bij het kiezen van de contractvorm. Als we kijken naar de prognose voor januari 2019 dan is de prognose dat de energieprijzen wederom zullen stijgen. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de belastingen die door de overheid stapsgewijs zullen worden verhoogd. Deze belastingverhoging heeft de overheid doorgevoerd om zo de mensen bewuster te maken van hun energieverbruik en hen te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. De consument kan door deze energiebesparende maatregelen te treffen dan namelijk zelf ervoor zorgen dat zijn/haar energierekening uiteindelijk weer omlaag gaat. Hoe minder energie de consument door deze maatregelen hoeft te verbruiken, hoe lager de energiekosten immers zullen zijn. Het doel van de overheid is hierbij om het milieu steeds meer te ontlasten. De opbrengsten van de extra energiebelastingen zullen dan ook geïnvesteerd worden in het verder ontwikkelen van duurzame energie. Omdat het ernaar uitziet dat dit een langdurig project zal gaan worden, ligt het niet erg voor de hand dat de energieprijzen de komende jaren zullen dalen. Het nu afsluiten van een vast contract kan daarom op de langere termijn best wel eens het voordeligst voor u uitpakken.  
Energie prijzen vergelijken
Bent u nieuwsgierig geworden of overstappen u misschien ook wel voordeel op kan leveren? Vul dan uw gegevens in in onze onafhankelijke vergelijkingstool en zie in één oogopslag of overstappen voor u een interessante optie is of dat uw huidige energieleverancier nog steeds de voordeligste energieleverancier voor u is!