Verlichting plaatsen
In de loop der jaren is de manier waarop we onze woningen verlichten behoorlijk veranderd. Draaide men vroeger op een aantal vaste plekken een gloeilamp in een armatuur, tegenwoordig komt licht in onze woningen van alle kanten. Er zijn talloze mogelijkheden voor het aanleggen van verlichting, waardoor elke gewenste sfeer aan de ruimte gegeven kan worden. Zo kan bijvoorbeeld een anders donker gebleven hoekje van de woonkamer mooi belicht worden of kan een verder neutrale kamer op een sfeervolle manier in de spotlights gezet worden. Een juiste verlichting is van grote invloed op het creëren van sfeer. Het kiezen en installeren van uw verlichting is daarom wel een klus waar u echt even goed de tijd voor moet nemen. Wij geven u graag enkele handige tips.
Energiebesparende verlichting
De ouderwetse, energievretende gloeilamp is allang uit de winkels verdwenen. Tegenwoordig wordt alleen nog maar energiebesparende verlichting verkocht, zoals halogeen en LEDlampen. Van de eerste generatie zogenoemde spaarlampen werd beweerd dat zij een kil, wit en sfeerloos licht gaven. Dit is met de opkomst van de moderne LED technologie tegenwoordig een achterhaald idee. Licht is nu juist kleurrijker dan ooit en biedt veel meer mogelijkheden dan vroeger. Een aantal van die mogelijkheden hebben wij voor u uitgelicht en wij wijzen u graag op een aantal punten waarop u moet letten bij het plaatsen van verlichting.
Maak zoveel mogelijk gebruik van indirect licht
In oudere woningen zitten de verlichtingspunten op een aantal vaste plekken in het plafond. Dit zorgt dus voor verlichting van bovenaf op een aantal plekken in huis. Over het algemeen geeft dit weinig sfeer aan een kamer. Om een goede sfeer in uw kamers te creëren is het beter om te werken met zogeheten indirect licht. Dit licht kunt u bijvoorbeeld installeren achter de bank of een lage kast in de woonkamer, zodat het licht prachtig valt op bepaalde hoeken. Een vloerlamp die uw muur beschijnt is ook uitermate geschikt voor een mooi lichteffect. Een voordeel aan dergelijke verlichting is dat u het eventueel kunt kleuren en via een app op uw mobiele telefoon eenvoudig kunt dimmen en aanpassen. Bovendien is deze vorm van verlichting heel flexibel toe te passen in een woonkamer. Heeft u uw interieur een make over gegeven en staan uw meubels nu allemaal op een andere plaats? Geen probleem, u kunt uw verlichting hier heel eenvoudig op aanpassen.
Stel een verlichtingsplan op
Om de juiste plekken voor het plaatsen van verlichting in kaart te kunnen brengen kunt u het beste eerst een plattegrond van uw huis maken. Op die plattegrond tekent u de ruimtes waarin geleefd wordt en wat de beste posities voor verlichting zouden kunnen zijn. Plaats vervolgens op deze posities eerst een paar tijdelijke lampjes om te zien of dit inderdaad het resultaat geeft wat u voor ogen had. Als u tevreden bent over de verlichting kunt u overgaan tot de definitieve inrichting van uw woning met verlichting. Als u hierbij hulp nodig heeft verwijzen wij u graag naar onze pagina elektricien kosten voor meer informatie.
Plaatsen van spotjes
Als u uw woning heeft laten voorzien van verlaagde plafonds dan maakt het inbouwen van spotjes in het plafond het geheel af. U kunt zelf de posities van de spotjes bepalen. Zorg daarbij dat de spotjes licht geven op plekken waar dit nodig of gewenst is, bijvoorbeeld boven het werkblad of de zithoek. Bij spotjes geldt over het algemeen dat overdaad schaadt, wat eigenlijk min of meer inhoudt dat spotjes op te veel en onnodige plekken meestal juist afbreuk doen aan de sfeer. Er zijn nog een aantal zaken waar u op moet letten bij het aanschaffen en plaatsen van spotjes:
- Kies voor LED spotjes. LED spotjes zijn een stuk goedkoper dan halogeenspots en hebben in verhouding bovendien een langere levensduur dan halogeenspots.
- Kies voor dimbare spots. Niet alle in de winkel verkrijgbare spots zijn dimbaar. Met name als u gekozen heeft voor LED spots moet u dit altijd even goed navragen. Het kunnen dimmen van de spotjes zorgt ervoor dat u op elk moment de gewenste sfeer aan bijvoorbeeld uw woonkamer kunt geven.
Aandachtspunten bij verlichting
Het aanbrengen van verlichting moet altijd op een veilige manier gebeuren. Wij geven u hieronder een aantal tips hoe u het aanleggen van uw verlichting zo goed mogelijk kunt aanpakken.
Let bij LED lampen op warmte en vocht. Plaats ze nooit naast een verwarming of in de badkamer. LED lampen kunnen dan oververhit raken en er kan kortsluiting ontstaan als ze in contact komen met vocht.
Wees voorzichtig met de bedrading. Vooral in oude woningen zijn stopcontacten soms schaars. Hoe verleidelijk het ook mag zijn om dan op één stopcontact een stekkerdoos met meerdere verlengsnoeren aan te sluiten, doe dit alstublieft niet! De kans op brand in uw woning als gevolg van oververhitte verlengsnoeren is enorm. Laat in het geval dat u een tekort aan stopcontacten heeft daarom liever een elektricien komen om extra stopcontacten aan te leggen. Kies hierbij voor een positie laag bij de grond.
Schakel eventueel hulp in
Als u weinig kaas heeft gegeten van het aanbrengen van verlichting is het misschien een beter idee om hier een expert voor in te schakelen. Wij raden u aan om eerst offertes van meerdere vakmannen bij u in de buurt aan te vragen. Dit kunt u snel en eenvoudig doen door op onderstaande button te klikken. U ontvangt dan direct gratis en vrijblijvend meerdere offertes van lokale experts. Vergelijk de offertes goed en bespaar zo flink op de kosten!