Select Page

EAN- code

Tegenwoordig wordt de EAN-code in veel verschillende situaties gebruikt. U zult de EAN code waarschijnlijk voornamelijk kennen als een unieke cijfercombinatie die dient ter identificatie van een bepaald product of artikel. EAN-codes worden echter niet alleen gebruikt in winkels, maar ook voor de identificatie van een leveringspunt voor nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en gas. In dat geval bestaat de EAN-code telkens uit een cijfercombinatie van in totaal 18 verschillende cijfers. Misschien dat de EAN-code in eerste instantie enigszins overbodig lijkt, maar dat is zij zeker niet. Ze is zelfs van onmiskenbaar belang in de communicatie tussen uw energieleverancier en de netbeheerder.

 

De toepassing van de EAN-code

Werd een energiecontract vroeger afgesloten op een adres, tegenwoordig is het gebruikelijk om een energiecontract op naam van een persoon af te sluiten. Hierdoor is het mogelijk om uw energiecontract mee te verhuizen naar een nieuwe woning. Het voordeel ten opzichte van hoe het vroeger ging is dat u uw energiecontract nu dus niet telkens wanneer u gaat verhuizen hoeft op te zeggen om vervolgens weer een nieuw energiecontract af te moeten sluiten. In tegenstelling tot het energiecontract dat tegenwoordig dus altijd op naam staat van een bepaald persoon, is de EAN-code niet persoonsgebonden. Voor elk leveringspunt en voor elke energievorm bestaat een unieke achttien cijferige EAN-code.

 

Een aparte EAN-code voor gas en elektriciteit

Als u zowel gas als elektriciteit afneemt voor uw woning krijgt u te maken met twee aparte EAN-codes, namelijk één voor het gas en één voor de elektriciteit. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat de EAN-code hetzelfde is als een meternummer. Het verschil is dat de EAN-code ertoe dient om een leveringspunt te kunnen identificeren, terwijl een meternummer een unieke combinatie is voor een bepaalde meter.

 

Waar kunt u uw EAN-codes vinden?

In de praktijk zult u uw EAN-codes niet vaak nodig hebben. Deze EAN-codes zijn namelijk vooral belangrijk voor een goede communicatie tussen uw energieleverancier en de netbeheerder. Heeft u de EAN-codes onverhoopt toch ergens voor nodig? Dan vindt u ze eenvoudig terug op uw energiefactuur of raadpleeg hiervoor uw online klantomgeving bij uw energieleverancier.

 

Wat als uw meter vervangen wordt?

Een veelgestelde vraag is wat er gebeurt met de EAN-codes als de meter vervangen wordt. Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: in principe helemaal niets.

U zult na het vervangen van de meter een nieuw meternummer ontvangen, maar geen nieuwe EAN-codes. Deze veranderen namelijk niet als het leveringspunt hetzelfde blijft. Alleen wanneer de gehele installatie van elektriciteit en gas vervangen zou worden, krijgt u te maken met nieuwe EAN-codes.

 

EAN-codes en een verhuizing

Wanneer u gaat verhuizen naar een nieuwe woning, komen de EAN-codes in beeld. Zoals gezegd verhuizen deze, in tegenstelling tot uw energiecontract, niet met u mee. U krijgt dan dus te maken met nieuwe EAN-codes. Deze EAN-codes behorende bij uw nieuwe woning kunt u opvragen bij de (vorige) eigenaar. U zal de nieuwe bewoner van uw oude woning uiteraard ook op de hoogte moeten stellen van de EAN-codes van uw oude woning. Het is verplicht om bij een verhuizing of verkoop altijd de bij een woning behorende EAN-codes kenbaar te maken aan de nieuwe energieleverancier. Het is sowieso aan te raden om de EAN-codes ergens op te schrijven, zodat u ze makkelijk terug kunt vinden als u ze nodig heeft.