Select Page

Energieprijzen zakelijk

Als ZZP-er of eigenaar van een MKB-bedrijf of groot bedrijf komt u in aanmerking voor zakelijke energie. In principe zit er weinig verschil tussen een particulier contract en een zakelijk contract, maar een zakelijk contract kan voor sommige ondernemers gunstiger uitvallen. U kunt hier alles lezen over zakelijke energie en, niet geheel onbelangrijk om te weten, wat u hiervoor moet betalen.

 

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energie verschilt in twee opzichten van particuliere energie. Ten eerste wordt het geleverd aan een pand met een zakelijke functie. Dit kan een bedrijfspand zijn, maar ook uw huisadres wanneer u daar als ZZP’er werkzaam bent. Het tweede punt waarop zakelijke energie verschilt van energie voor particulieren is de mate van energieverbruik. Ervan uitgegaan wordt namelijk dat zakelijke panden meer energie verbruiken en  beschikken over een elektriciteitsaansluiting van tenminste 3x 80 Ampère of een gasaansluiting van meer dan 40m3 per uur. Even ter vergelijking: voor particulieren is de elektriciteitsaansluiting 3x 25 Ampère.

 

De energieprijzen

Buiten de twee bovengenoemde punten verschilt zakelijke energie eigenlijk niet van particuliere energie. Heel soms is de klantenservice wat sneller en beter, maar dit zou bij een goed georganiseerde energieleverancier eigenlijk geen verschil mogen maken. De energieprijzen voor zakelijke energie zijn dan ook gelijk aan de de prijzen voor particuliere energie. Waar wel een verschil in zit zijn de netbeheerkosten. Doordat uw elektriciteitsaansluiting als zakelijke klant groter is, zullen de netbeheerkosten hoger zijn. Als u werkzaam bent als ZZP’er kunt u zich afvragen of u deze grotere elektriciteitsaansluiting ook daadwerkelijk noodzakelijk is. Als we kijken naar de netbeheerkosten dan kunnen we gerust stellen dat een zakelijk contract eigenlijk nagenoeg altijd duurder is dan een contract voor particulieren. In onderstaande tabel ziet u een voorbeeld van de gemiddelde jaarlijkse energieprijs, inclusief btw. Hier willen wij wel even bij vermelden dat het hier gaat om gemiddelden, maar dat er veel factoren zijn die deze prijzen kunnen beïnvloeden.

 

Soort energiecontract Jaarlijkse gemiddelde kosten Maandelijkse kosten
Grijze stroom en gas €6700 €558
duurzame stroom en gas €6900 €575

  

 

Factoren die van invloed zijn op de energieprijzen

Bovengenoemde prijzen zijn zoals gezegd slechts gemiddelden en dienen enkel ter indicatie van wat u ongeveer zou kunnen verwachten van de energieprijzen. De prijzen kunnen per contract echter aanzienlijk van elkaar verschillen. Dit zit hem in het feit dat u als zakelijke gebruiker heeft om een aantal contracten af te sluiten, afhankelijk van de hoeveelheid energie dat u wenst af te gaan nemen. Zo zal een vanuit huis werkende ZZP’er een stuk minder energie nodig hebben dan een onderneming die gevestigd is in een groot kantoor. Om die reden wordt er onderscheid gemaakt tussen klein zakelijk energieverbruik en grootzakelijk energieverbruik. Sommige energieleveranciers bieden bovendien extra mogelijkheden speciaal voor ZZP’ers. Tenslotte kunt u als ondernemer nog kiezen uit duurzame of grijze energie en kunt u zelf bepalen of u liever een contract met vaste of variabele tarieven afsluit. De slimste manier om te ontdekken wat exact de prijzen voor uw zakelijke energiecontract zullen zijn is dan ook om de diverse energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

 

Kleinzakelijke versus grootzakelijke energie

Het is belangrijk om een energiecontract af te sluiten dat het beste aansluit op uw zakelijke energieverbruik. Klein Zakelijke energiecontracten zijn bedoeld voor de kleinere MKB-bedrijven en ZZP’ers. Kenmerkend voor deze ondernemingen is dat zij niet veel extra energie zullen verbruiken en dus ook geen grote elektriciteitsaansluiting nodig hebben. Grootzakelijke energie is bedoeld voor ondernemingen die een buitengewoon groot energieverbruik hebben. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan een datacenter waar een aantal servers staan. In het geval van een groot zakelijk energiecontract zult u altijd twee rekeningen ontvangen, namelijk één van de netbeheerder en één voor de geleverde energie. Bovendien is de elektriciteitsaansluiting altijd groter dan 3×80 Ampère en de gasmeter groter dan 25G. MKB-bedrijven kunnen in zowel de categorie Kleinzakelijke energieverbruiker  als Grootzakelijke energieverbruiker vallen. Het is dan ook aan te raden om, zeker als eigenaar van een MKB-bedrijf goed uit te zoeken welke categorie voor uw bedrijf de beste is.

 

Belastingaftrek

Als u zelfstandig ondernemer bent is het mogelijk om een gedeelte van uw energiekosten en btw af te trekken van uw belasting. Hier zitten echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet uw werkruimte, om in aanmerking te komen voor deze belastingaftrek, een zelfstandige ruimte zijn. Dit houdt in dat deze een eigen ingang moet hebben, voorzien moet zijn van een toilet en een wateraansluiting en dat de ruimte aan derden te verhuren moet zijn. Daarnaast moet het adres dat u doorgeeft aan de energieleverancier gelijk zijn aan het adres waarop u zich bij de Kamer van Koophandel heeft ingeschreven. U kunt ook een gedeelte van uw btw aftrekken. U moet hiervoor wel eerst weten wat nou precies de energiekosten van  uw werkruimte zijn. Hiervoor heeft de Belastingdienst de volgende formule ontwikkeld:

energiekosten van de werkruimte = vloeroppervlakte werkruimte gedeeld door de vloeroppervlakte gehele woning in m2 x totale energiekosten woning. Over dit bedrag kunt u vervolgens de btw aftrekken. Dit kan best een lastige rekensom zijn. Raadpleeg hiervoor daarom eerst goed de website van de Belastingdienst of bel ze even op voor advies. Vanzelfsprekend zal ook uw boekhouder u kunnen helpen met het aftrekken van eventuele btw.

 

Offertes vergelijken

Om exact te weten te komen wat u voor een zakelijk contract zou moeten gaan betalen, kunt u het beste de offertes van meerdere energieleveranciers vergelijken. U kunt dat snel en geheel vrijblijvend doen met behulp van de onafhankelijke vergelijkingstool op onze website. U ziet dan al snel waar u financieel aan toe bent als het gaat om uw zakelijke energie.