Select Page

Welkomstkorting energie

Het aantal energieleveranciers dat haar diensten op de energiemarkt aanbiedt is de afgelopen jaren fors toegenomen. Deze toename van aanbieders heeft ervoor gezorgd dat niet alleen de nieuwkomers, maar ook de alom bekende energieleveranciers op zoek moesten gaan naar nieuwe mogelijkheden om zoveel mogelijk potentiële klanten binnen te kunnen (blijven) halen. Het aanbieden van een aantrekkelijke welkomstkorting is hierbij een veel gebruikte en effectieve manier gebleken om potentiële klanten mee te lokken. Deze welkomstkorting kan de klant namelijk een aantrekkelijk financieel voordeel opleveren, welke aan het eind van het jaar bij de afrekening van uw jaarlijkse energieverbruik in mindering wordt gebracht op de eindfactuur. U wilt nu vast meer weten over deze aantrekkelijke welkomstkorting. Lees dan snel verder, wij vertellen u graag meer over deze welkomstkorting!

 

Wat is een welkomstkorting?

 

Eigenlijk zegt de naam het al: een welkomstkorting wordt aangeboden door een energieleverancier ter verwelkoming van een nieuwe klant.

De welkomstkorting is een aantrekkelijke korting die aan het einde van een loopjaar bij de jaarlijkse afrekening van uw energieverbruik wordt afgetrokken van de eindfactuur. De welkomstkorting wordt dus niet bij voorbaat in mindering gebracht op de verschuldigde maandelijkse voorschotnota’s. Enerzijds is dit jammer, omdat u hierdoor een vol jaar moet wachten voordat u van uw korting kunt genieten. Anderzijds is het zeker een rustgevend idee dat u zich geen financiële zorgen hoeft te maken over de eerste eindafrekening bij uw nieuwe leverancier.

 

Wanneer heeft u recht op een welkomstkorting?

 

Niet iedere energieleverancier doet mee aan het aanbieden van een welkomstkorting aan nieuwe klanten die zich bij hen registreren. Het is daarom aan te raden om altijd goed te bekijken welke energieleveranciers u het voor u beste voorstel kunnen doen, met of zonder een eventuele welkomstkorting. Dit kunt u op twee verschillende manieren doen, namelijk:

 

  1. Maak een objectieve vergelijking
  2. Handmatig een offerte aanvragen bij diverse energieleveranciers

 

Heeft u de keuze gemaakt om in te gaan op het welkomstaanbod van een zekere energieleverancier? Houd u er dan wel rekening mee dat de welkomstkorting vaak wel gebonden is aan voorwaarden. Zo kunt u het contract meestal niet tussentijds stopzetten en kan het voorkomen dat de korting pas vanaf een bepaald gerealiseerd verbruik wordt toegekend. Houd daarnaast in uw achterhoofd dat het gaat om een korting en dus geen terugbetaling. Dit betekent dus dat mocht u aan het eind van het jaar recht hebben op een terugbetaling door de energieleverancier vanwege lagere verbruikskosten, uw welkomstkorting hierdoor dus komt te vervallen.

 

In welke situaties komt de welkomstkorting te vervallen?

 

Zoals wij eerder al noemden zijn er situaties mogelijk waarbij de welkomstkorting (gedeeltelijk) komt te vervallen. Dit is in ieder geval zo als u bij de eindafrekening recht hebt op een terugbetaling door de energieleverancier. Ook wanneer u ervoor kiest om uw contract vroegtijdig stop te zetten komt uw welkomstkorting te vervallen. Uw misschien wel voornaamste reden om met een bepaalde energieleverancier in zee te gaan komt daarmee dan in het water te vallen.

 

Het vergelijken van de welkomstkortingen

 

Tegenwoordig is het aanbieden van een welkomstkorting een veelgebruikte manier om nieuwe klanten aan te trekken. Veel energieleveranciers maken hier gebruik van, waardoor het voor u als potentiële klant lastig kan worden om door de bomen het bos te blijven zien. De exacte hoogte van de welkomstkorting is bovendien nooit vastgesteld. Hierdoor kunnen er behoorlijke verschillen zitten tussen de aangeboden welkomstkortingen. Het is daarom altijd verstandig om handmatig nog een vergelijking te doen tussen de verschillende welkomstkortingen. Alleen zo verzekert u zichzelf ervan dat u een contract afsluit met de energieleverancier die u de voor u meest interessante en aantrekkelijke welkomstkorting kan bieden.