Select Page

Kosten schuin dak

Uw eigen woning is iets waar u ongetwijfeld erg trots op bent. En terecht, u heeft er waarschijnlijk lang naar moeten zoeken en voor moeten sparen. Als u dan eindelijk uw droomhuis heeft weten te bemachtigen in uw favoriete buurt en hopelijk ook nog tegen een goede prijs mag u daar dan ook met volle teugen van genieten.

Aangezien de meeste huizen in ons land beschikken over een schuin dak, is de kans groot dat dit ook voor uw woning geldt. Dit is erg praktisch, omdat een schuin dak de mogelijkheid biedt om op zolder nog een extra kamer te maken. Bovendien zorgt een schuin dak ervoor dat de warmte in de zomer op zolder blijft hangen en de temperatuur op de lager gelegen verdiepingen dus een stuk aangenamer blijft. Andersom geldt hetzelfde in de winter. De warmte blijft door het schuine dak op zolder hangen, waardoor er weinig warmteverlies is.

 

Wat kost een schuin dak?

Een schuin dak op uw huis is dus om vele redenen erg prettig. Het is wel erg belangrijk dat u de staat van uw schuine dak goed in de gaten houdt en de dakbedekking indien nodig op tijd vervangt. Doet u dit niet tijdig dan loopt u namelijk het risico dat er lekkages ontstaan. Het water dat via het lek in de dakbedekking uw zolderverdieping binnendringt veroorzaakt dan al gauw problemen als schimmel en verrotting.

Natuurlijk wilt u wel eerst graag weten wat de kosten voor het vervangen van uw dak zouden zijn. Wij hebben daarom rondvraag gedaan bij diverse dakdekkers en de gemiddelde prijzen voor u op een rijtje gezet. Wij zijn daarbij uitgegaan van het meest gebruikte materiaal bij een schuin dak, namelijk dakpannen. Dakpannen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. De prijsvoorbeelden zijn allemaal gebaseerd op een dakoppervlak van 30, wat de meest gangbare afmeting van een dak in Nederland is. Als het dakoppervlak van uw woning meer of minder is dan 30 kunt u de prijsvoorbeelden gebruiken om een indicatie te krijgen van wat een nieuw dak u grof geschat zou gaan kosten. Als u handig bent in rekenen kunt u wellicht ook zelf de gemiddelde prijzen voor uw dakoppervlak berekenen aan de hand van de in onze tabel genoemde gemiddelde prijzen per 30.

 

Soort werkzaamheden Prijs voor de omschreven werkzaamheden, inclusief BTW en arbeidsloon. Prijs per m2 voor de omschreven  werkzaamheden, inclusief BTW en arbeidsloon.

Compleet dak met een oppervlak van 30m2 vervangen:

– verwijderen oude panlatten en dakpannen – plaatsen nieuwe panlatten en aanbrengen keramische dakpannen

€2.790,00 €93,00

Compleet dak met een oppervlak van 30m2 vervangen:

– verwijderen oude panlatten en dakpannen.

– plaatsen nieuwe panlatten en aanbrengen betonnen dakpannen.

€2.340,00 €78,00

 

Het is u vast opgevallen dat er nogal een prijsverschil zit tussen de soorten dakpannen. Dit verschil zit hem in het gebruikte materiaal. Keramieken dakpannen zijn duurder dan betondakpannen. Als u de prijs dus graag zo laag mogelijk wilt houden kunt u het beste kiezen voor betonnen dakpannen. Er zijn daarnaast nog een aantal andere factoren die van invloed zijn op de opbouw van de prijs. Wij gaan hieronder in op twee van die factoren:

 

 

  • U bent een handige klusser. Het vervangen van de dakpannen en de panlatten kunt u het beste overlaten aan de dakdekker, maar er blijven genoeg werkzaamheden over die u hem wel uit handen kunt nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld wel alvast de oude dakpannen van het dak verwijderen. Doe dit uiteraard wel op een uiterst veilige manier! Zorg er daarnaast voor dat u uw onderdak goed afdekt met een bouwzeil om te voorkomen dat er vocht in uw huis trekt.

 

  • U geeft de klus liever uit handen aan een professional. U betaalt dan wel wat meer, maar daar staat tegenover dat u helemaal nergens omkijken naar heeft en u volledige garantie geniet op de werkzaamheden die de dakdekker uitvoert.

 

De prijsopbouw van een schuin dak

Een aantal keuzes die u maakt bij de aanschaf zijn van invloed op de definitieve prijs voor het plaatsen of vervangen van uw schuine dak. Wij hebben deze keuzes voor u op een rijtje gezet.

 

 

  • Keuze 1: Welk soort dakbedekking wilt u? U heeft hierbij de keuze uit keramische dakpannen of betonnen dakpannen. Keramische dakpannen zijn duurder, maar hebben wel een langere levensduur. Bovendien zijn keramische dakpannen zo afgewerkt dat deze een hogere isolatiewaarde hebben.

 

  • Keuze 2: Wilt u  gelijk dakisolatie? Het is het overwegen zeker waard om wanneer uw dakpannen toch al verwijderd zijn uw dak gelijk te laten isoleren. Dit is met name ook erg praktisch omdat er dan van buitenaf een isolatielaag op uw onderdak geplaatst kan worden. Bij een gesloten dak kan zo’n isolatielaag alleen van binnenuit geplaatst worden. Dit geeft een hoop rommel op uw zolderverdieping en kost bovendien ruimte. Niet alleen neemt het isolatiemateriaal ruimte in, ook de afwerking met gipsplaten gaat ten koste van uw zolderruimte. Een dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie voor uw woning en het is dan ook zeker aan te raden om dit te laten doen. Door de isolatie van uw dak blijft de door u gestookte warme lucht in de winter in uw huis op zolder hangen, terwijl het er in de zomer juist voor zorgt dat de ergste warmte buiten wordt gehouden. Het isoleren van uw dak is in eerste instantie dan wel een flinke investering, maar deze kosten haalt u er in de loop der jaren volledig weer uit.

 

  • Keuze 3: Wilt u gelijk een dakkapel? Om meer woonruimte op zolder te creëren kunt u overwegen om direct een dakkapel te laten plaatsen. Doordat een deel van het schuine dak wordt vervangen door een plat dak over een breedte van 2,5m biedt dit de mogelijkheid tot bijvoorbeeld het omtoveren van een eerst loze zolder tot een ruime extra slaapkamer of een werk/hobby/waskamer.

 

 

 

  • Keuze 4: Wilt u gelijk de dakgoten laten vervangen? Om het echt af te maken is het aan te raden om ook direct de dakgoten te vervangen. Oude, beschadigde dakgoten zouden afbreuk doen aan de mooie uitstraling van uw nieuwe dak. Het vervangen van dakgoten hoeft u niet per se de hoofdprijs te kosten. Voor een paar honderd euro kunt u al klaar zijn wanneer u kiest voor dakgoten van PVC. U kunt natuurlijk ook kiezen voor dakgoten van een duurzamer materiaal zoals bijvoorbeeld zink. Om het helemaal af te maken kunt u dan zelfs nog kiezen voor een houten omlijsting. Het is maar net waar u van houdt en wat uw budget toelaat natuurlijk.

 

Handige bespaartips

 

 

  • Regel kwantumkorting. Probeer om samen met uw buren een dakdekker in te huren voor het vervangen van jullie daken. De kans is namelijk erg groot dat als uw dak aan vervanging toe is, dit ook geldt voor het dak van uw buren. U bespaart door samen een dakdekker in te huren beide enorm op de kosten, omdat de dakdekker slechts eenmalig zijn materiaal hoeft te huren en op te bouwen en bovendien aan één stuk door kan werken.

 

  • Vraag offertes aan.

 

Offertes aanvragen

U bespaart het snelst op de kosten van het vervangen van uw schuine dak door eerst offertes aan te vragen bij meerdere dakdekkers en deze vervolgens met elkaar te vergelijken. Wij helpen u daarbij graag een eindje op weg en hebben het benodigde voorwerk al voor u verricht. U kunt bij ons direct offertes aanvragen van diverse dakdekkers die werkzaam zijn in uw regio. Het enige wat u daarvoor hoeft te doen is het aanvraagformulier invullen en deze met 1 klik op de muis naar ons verzenden. Nadat wij uw aanvraag ontvangen hebben, ontvangt u binnen 2 werkdagen offertes van tot wel 6 lokale dakdekkers in uw mailbox. Dit kost u overigens niets en u zit ook nergens aan vast, onze service is altijd geheel gratis en vrijblijvend. Het kost u zoals gezegd niets, maar kan u des te meer opleveren: Mensen die u voorgingen hebben op die manier tot wel 40% op de kosten voor hun schuine dak bespaard!