Select Page

Verwachting energieprijzen

Als het gaat om de verwachtingen van de energieprijzen voor de komende jaren dan kunnen we uiteraard alleen maar afgaan op de prognoses die worden afgegeven. Voor de komende jaren is het echter niet zo moeilijk om een prognose voor de te verwachten energieprijzen af te geven. De overheid heeft aangekondigd de energiebelasting voor 2019 verder te verhogen, zoals dit ook al het geval was in 2018. Dit doet de overheid om iedereen bewust te maken van zijn/haar energieverbruik en hier kritisch naar te kijken in de hoop dat men het verbruiksgedrag zal aanpassen. De opbrengsten uit de extra energiebelastingen zullen geïnvesteerd worden in het opwekken en nog verder ontwikkelen van duurzame energie. Dit omdat de fossiele brandstoffen die gebruikt worden voor het produceren van grijze energie hoe dan ook een keer zullen opraken. Groene energie wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen die altijd beschikbaar zullen zijn, zoals de zon, water en wind. Dit is dan ook een veel beter alternatief, waar met recht meer en beter in geïnvesteerd moet worden.

 

De verwachting

De exacte cijfers voor 2019 zijn momenteel nog niet bekendgemaakt. Wel kan nu al gesteld worden dat de energieprijzen door de verhoging van de energiebelastingen door de overheid hoe dan ook omhoog zullen gaan. In 2018 zijn de energieprijzen zowel per 1 januari als per 1 juli gestegen. De verwachting is dat ook per 1 januari 2019 vrijwel iedere consument een verhoging van zijn energierekening tegemoet kan zien. Ter illustratie hebben wij de verhogingen over de afgelopen jaren voor u in onderstaande tabel toegevoegd.

Hierbij ziet u op de X-as de bedragen in Euro’s en op de Y-as het jaartal waarop deze bedragen betrekking hebben. Zo kunt u duidelijk het verschil in energieprijs per jaar aflezen. Nadat in 2015 de energieprijzen gemiddeld nog met zo’n E40,- daalden, is vanaf 2016 duidelijk een jaarlijkse stijging van de energieprijzen waar te nemen. Ook is af te lezen dat sinds 2017 wel gesproken kan worden van een steeds grotere prijsstijging ten opzichte van het jaar ervoor. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat deze trend zich ook in 2019 verder voort zal zetten.  

 

Factoren bij het bepalen van de nieuwe energieprijzen

De stijging van de energieprijzen wordt niet alleen maar door de verhogingen op de energiebelastingen door de overheid bepaald.  Ook de verschillende energieleveranciers hebben al een verhoging van hun prijzen aangekondigd, evenals de netwerkbeheerders. In onderstaand overzicht ziet u bijvoorbeeld hoe de verwachte prijsstijging over 2018 was opgebouwd:

 

Uitgave Jaarlijkse stijging (inclusief btw) Bijdrage aan stijging in percentages
Belastingen €68 62%
Energiekosten €30 27%
Netbeheerkosten €12 11%
Totale stijging €110 100%

 

De prijsopbouw

De gemiddelde verwachte prijsstijging van 110,- voor 2018 bestond dus uit 3 delen, namelijk een prijsstijging als gevolg van de belastingverhoging door de overheid met E68,-, een prijsverhoging door de energieleveranciers van gemiddeld 30,- en een jaarlijkse verhoging door de netwerkbeheerders van 12,-.

De verschillende afdelingen waarop de prijsstijgingen plaatsvinden hebben onderling geen invloed op de verhoging van hun prijzen, er worden geen prijsafspraken over gemaakt. Een energieleverancier kan geen invloed uitoefenen op de belastingverhogingen door de overheid, net zo min als de overheid de energieleveranciers kan opdragen om hun prijzen te verhogen of verlagen. In onderstaande tabel hebben wij het aandeel in de totale energieprijsstijging nog even handig voor u op een rijtje gezet.

 

Als we naar bovenstaande tabel kijken, dan kan daaruit opgemaakt worden dat de grootste besparing op onze energierekening behaald kan worden door een verlaging van de energiebelastingen. Helaas heeft de consument hier geen invloed op. Ook de kosten van de netwerkbeheerder liggen buiten de invloed van de consument. Waar u als consument wel op kunt besparen is op de kosten voor de energieleverancier. Om dit te kunnen bereiken is het het beste om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken.

 

Energieleveranciers en de te verwachten energieprijzen

Zoals gezegd mogen de energieleveranciers mogen dus ieder halfjaar zelf bepalen of en met hoeveel zij hun energieprijzen verhogen of verlagen. Dit kan dus onderling verschillen. Deze verschillen in de aangeboden energieprijzen kan er dus voor zorgen dat u voor het komende jaar dus helemaal niet meer het voordeligst uit bent bij uw huidige energieleverancier. Om hierachter te komen is het daarom bijzonder nuttig om uw tijd en energie te steken in het vergelijken van de prijsaanbiedingen van verschillende energieleveranciers. Dit kunt u eenvoudig doen door uw actuele gegevens in te vullen op een onafhankelijke vergelijkingssite.

 

Tips om uw energierekening te verlagen

Behalve voor uw portemonnee is het ook goed voor het milieu om uw energieverbruik eens onder de loep te leggen en daar kritisch naar te kijken. Zo zou u eens kunnen kijken welke energiebesparende maatregelen u zou kunnen treffen om uw energieverbruik terug te dringen. Denkt u dan bijvoorbeeld aan het isoleren van uw vloer, dak of gevels of het laten plaatsen van HR-glas. Maar besparen op energie kan ook eenvoudiger, namelijk door een aantal van uw gebruiksgewoonten wat energieverbruik betreft aan te passen. Wie zijn verwarming een jaar lang een graad lager zet, zal al gauw E60,00 besparen op de energierekening. Is uw huidige CV-ketel aan vervanging toe? Overweeg dan om deze te vervangen door een nieuwe HR-ketel. Dit zal u een behoorlijke besparing op uw energierekening opleveren. Het gebruiken van uw gezond verstand kan u al een aardig eind op weg helpen om te besparen op uw energierekening en daarmee tegelijkertijd het milieu te ontlasten.

 

Prijzen Energie vergelijken

In onze handige vergelijkingstool kunt u direct beginnen met het vergelijken van de aanbiedingen van de verschillende energieleveranciers. Uiteraard is onze vergelijkingstool onafhankelijk en betrouwbaar.